Караџић одбацио измењене оптужнице

У одговору суду на оптужницу која је измењена крајем септембра прошле године, Радован Караџић одбацује све оптужбе као неистините. Република Српска никада није имала циљ да протера или побије Муслимане и Хрвате нити да уништи Муслимане као етничку групу, тврди бивши лидер босанских Срба.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић одбацио је као неистините све наводе из предлога измењене оптужнице коју је против њега поднело хашко Тужилаштво крајем септембра прошле године, саопштио је Хашки трибунал.

"Република Српска никада није имала за циљ протеривање или убијање босанских муслимана и Хрвата, нити је имала намеру да их уништи", навео је Караџић у одговору који је доставио судском већу Трибунала и истакао да су премисе на којима почива измењена оптужница неистините.

Караџић је истакао да жели да докаже да су неистинити сви наводи предлога оптужнице према којима је он као бивши председник РС оптужен за геноцид и друге ратне злочине у Босни и Херцеговини током рата 1992-1995.

Најављујући да жели да изнесе снажну и свеобухватну одбрану од оптужби, Караџић је апеловао на судско веће да одобри само поједине делове предлога измењене оптужнице, за коју сматра да је "лоша као и важећа".

Предлог оптужнице, према Караџићевом мишљењу, конфузно повезује догађаје на простору БиХ, па би суђење према таквој оптужници могло да траје годинама што је, како је навео, био сличај и са суђењем бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу.

Нова оптужница, коју је Тужилаштво крајем септембра поднело претресном већу Трибунала, још није постала правоснажна. О ступању на снагу предлога нове оптужнице одлучиће судско веће на челу са Кристофером Флигом.

Важећа хашка оптужница против Караџића садржи 11 тачака и терети га за геноцид, саучесништво у геноциду, истребљење, убиства, прогоне, депортацију, нечовечна дела, застрашивање цивила, отмице и друге злочине почињене над муслиманима, Хрватима и осталим цивилима несрбима у Босни током рата 1992-1995. године.

Караџић је ухапшен 21. јула прошле године у Београду после 12 година скривања под лажним идентитетом, а 30. јула је изручен Хашком трибуналу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи