Читај ми!

Две пљачке у селу Племетина код Обилића

Домаћинство Вељка Вуксановића опљачкано је у селу Племетини код Обилића, а непознате маскиране особе однеле су вредне делове механизације и алата. У том селу током ноћи украден је и аутомобил Миодрагу Данићу.

Пљачка се догодила око три сата иза поноћи, пренео је Вељко Вуксановић РТС-у и додао да су у упаду учествовале четири маскиране особе.

Украле су акумулаторе са пет трактора, 1.000 литара нафте, 500 литара моторног уља, моторну тестеру, апарат за варење и још електричног алата.

"Безбедносне камере су све забележиле, а на полицији је да расветли о којим особама се ради", навео је Вуксановић.

Његово домаћинство обрађује 50 хектара земље и то им је главни извор прихода.

"Ми мислимо да је то један вид притиска чим до сада ниједан није ухваћен на делу, никад ниједан није кажњен, нико ништа не предузима, само што смо ми упорни, радни, вредни. Ми обрађујемо 50 хектара земље, 20 хектара имамо нашу земљу, 30 узимамо под закуп. Сви продају земљу, ми смо купили четири хектара земље и од Срба и од Албанаца", наводи Вуксановић.

Председник Привременог општинског органа у Обилићу Горан Данчетовић каже да је ово пети инцидент у тој општини, да има утисак да су сви синхронизовани и да су Срби у тој средини изгубили поверење у полицију.

"Волео бих да нас демантују и пронађу починиоце бар једног кривичног дела", рекао је Данчетовић.

Петковић: Организована кампања застрашивања

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је у саопштењу да је сада сасвим јасно да не сме бити више никаквог оклевања у стварању услова за нормалан и безбедан живот наших сународника јужно од Ибра.

"Подсећам да Срби на Косову и Метохији годинама траже формирање општине Прилужје-Племетина, како би наши сународници у селима на потезу од Косовске Митровице до Приштине били у стању да се на институционални начин заштите од лопова и насилника и сматрам да је време да се то питање реактуелизује", истакао је Петковић.

Указао је да су напади на имовину Срба, на српске цркве и покушаји киднаповања српске деце "без икакве сумње део организоване кампање застрашивања нашег народа, са циљем да се он, оваквим перфидним средствима тихог етничког чишћења, отера са својих огњишта".

"Очекујем од међународне заједнице да оштро реагује како би приморала Приштину да свим житељима Косова и Метохије гарантује једнако право на безбедан живот, а о овом и свим осталим инцидентима у претходном периоду информисаћемо у Бриселу и Европску унију, као посредника у дијалогу Београда и Приштине", закључио је Петковић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво