Медић поново осуђен на пет година

Некадашњи припадник паравојне формације "Шкорпиони" Александар Медић, на поновљеном суђењу, осуђен на пет година затвора, за учешће у убиству шест муслиманских цивила у Трнову, 1995. године.

Александар Медић, оптужен за учешће у убиству шест сребреничких муслимана у Трнову, у Босни и Херцеговини, јула 1995. године, са још четворицом припадника "Шкорпиона" је 10. априла 2007. године осуђен за тај ратни злочин, и изречена му је казна затвора од пет година.

Врховни суд Србије је, јуна прошле године, укинуо Медићу првостепену пресуду и вратио поступак на поновно суђење, да би му на данашњем главном претресу, у Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду, поново била изречена казна од пет година затвора.

Образлажући пресуду, председавајућа судског већа Снежана Николић-Гаротић је рекла да је на суду утврђено да је оптужени са умишљајен помогао припадницима своје једнице да извршен овај ратни злочин и да због тога сноси одговорност.

Николић-Гаротић је рекла да су жртве, међу којима су била и тројица малолетника, биле везане и изложене понижавањима.

Како је казала, суд је одбацио Медићеву одбрану да није знао шта ће се догодити док није "чуо први пуцањ" и да ништа није могао да учини, сматрајући да је оваваква одбрана била усмерена на избегавање кривичне одговорности.

На поновљеном суђењу Александру Медићу, тужилац Небојша Марковић је у својој завршној речи тражио да се оптужени огласи кривим и да му суд изрекне што строжију казну.

"Докази који су изведени на поновљеном суђењу недвосмислено потврђују кривичну одговорност Александра Медића", навео је тужилац Марковић.

Тужилац је подсетио да Александар Медић није признао да је учествовао у извршењу кривичног дела и да је изразио жаљење због тог догађаја, али да тужилаштво сматра да је "његова одбрана неоснована".

Марковић наводи и да жртве нису дале повод за извршење кривичног дела, и да су сви оптужени, па и Александар Медић, нељудски поступали према заробљеницима, тукли их, и ускраћивали им воду.

"Мотив прикривање злочина у Сребреници, указује на ниске побуде свих учесника у извршењу овог кривичног дела", истакао је тужилац.

Марковић је детаљно анализирао видео снимак егзекуције, који је приказан на главном претресу, истичући да се "јасно уочава да Александар Медић својим понашањем демонстрира вољу да се наређење Слободана Медића, команданта "Шкорпиона" изврши".

Адвокат Жељко Фајфрић, бранилац Александра Медића, у завршној речи је рекао да није доказана кривица његовог брањеника, да је он био "пуки посматрач догађаја" и затражио ослобађајућу пресуду.

У Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду, априла 2007. године, на по 20 година осуђени су припадници "Шкорпиона" Слободан Медић и Бранислав Медић, Перо Петрашевић на 13 година, Александар Медић на пет година, док је Александар Вуков ослобођен оптужби.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи