Настављено суђење Шешељу

Суђење Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом настављено исказом заштићеног сведока о злочинима у Бијељини у пролеће 1992. године. Злочини нису обухваћени оптужницом.

Пред Хашким трибуналом настављено је суђење Војиславу Шешељу исказом заштићеног сведока о злочинима у Бијељини у пролеће 1992. године, који нису обухваћени оптужницом.

По налогу судског већа, наводи о злочинима у Бијељини избрисани су из оптужнице на почетку суђења, али је тужиоцима дозвољено да о њима изводе доказе као илустрацију "обрасца понашања" добровољаца СРС.

Пре исказа сведока, председавајући судија Жан-Клод Антонети је објаснио да прошле недеље није било суђења зато што је веће "решавало питања у вези са петорицом сведока" и "утврђивало распоред" њихових исказа.

Судија је најавио да ће веће размотрити захтев Тужилаштва за прекид суђења због наводних претњи једном сведоку, пошто добије Шешељев одговор.

Шешељ је истакао да неће улагати поднесак.

Судско веће је саслушало исказ заштићеног сведока који је рекао да је почетком априла 1992. године, као полицајац муслиманске националности, учествовао у сакупљању тела Муслимана које су у Бијељини убиле српске паравојне снаге током преузимања контроле над градом.

Сведок је прецизирао да је сакупљено 48 тела и да су све жртве били Муслимани.

Према његовим речима, у граду је тада видео припаднике паравојске Жељка Ражнатовића-Аркана, резервисте ЈНА и људе Мирка Благојевића, регионалног лидера СРС.

Сведок је истакао да је касније чуо да је једног Муслимана и његова два сина чија је тела нашао, убио извесни "Брано Шумар из јединице Мирка Благојевића".

Тужиоци су уз доказе приложили и телевизијски снимак на којем се Благојевић током пуцњаве у Бијељини, носећи шајкачу са кокардом на глави, представља као председник регионалног огранка СРС и тврди да његови људи држе већи део града под контролом.

Суђење се наставља сутра, када ће сведока унакрсно испитивати оптужени Шешељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи