Вукчевић са Еулексом о "Гњиланској групи"

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић разговараће наредног месеца са главним тужиоцем Еулекса. Једна од тема састанка је случај тројице припадника "Гњиланске групе", који се налазе на Косову.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић састаће се 12. фебруара у Београду са главним тужиоцем Еулекса Теом Јакобсом и његовим сарадницима, потврђено је у Тужилаштву за ратне злочине.

Током тог сусрета, који ће бити одржан на предлог главног тужиоца Еулекса, биће речи и о случају тројице припадника "гњиланске групе" који су на Косову и Метохији.

Српска полиција ухапсила је, пре месец дана, десет припадника некадашње Ослободилачке војске Косова, осумњичене да су на подручју Гњилана киднаповали 159 цивила српске националности и убили најмање 51 особу.

Вође "Гњиланске групе", Фазли Ајдари, Реџеп Ајири и Шаип Шаћири и још четворица некадашњих припадника ОВК живе у Гњилану и нису доступни српској полицији.

Састанку ће присуствовати и тужилац Еулекса Изабел Арнал, шеф специјалног бироа тог тужилаштва који се бави питањима ратних злочина, тероризма и организваног криминала као и тужилац Еулекса Јенс Кристенсен.

Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду, на захтев тужилаштва, спроводи истрагу против њих због сумње да су од јуна до октобра 1999. године на подручју Гњилана отели 159 цивила српске националности и убили најмање 51 особу.

Њима је пре два дана продужен притвор за још два месеца због висине запрећене казне за кривично дело које им се ставља на терет, тешких околности извршења кривичног дела и због бојазни да би боравком на слободи окривљени утицали на сведоке и ометали вођење истраге.

Хапшење некадашњих припадника ОВК изазвало је серију протеста Албанаца са југа Србије, који сматрају да су оптужбе "политички мотивисане", као и да некадашњи герилци не могу бити кривично гоњени јер "подпадају под амнестију" договорену током демилитаризације тог региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи