Почело суђење Властимиру Ђорђевићу

Полицијски генерал у пензији Властимир Ђорђевић рекао пред Хашким судом да на Косову није било присилног расељавања цивилног становништва и да су све акције државе биле усмерене против терористичких активности. Косовски политичар Ветон Сурои први сведок на суђењу.

Властимир Ђорђевић рекао је пред Хашким трибуналом да 1999. године на Косову није било присилног премештања албанског цивилног становништва, а да су војска и полиција предузимале акције само против терориста, који су хтели насилно да отцепе јужну српску покрајину.

"На највишем државном нивоу планирана је одбрана земље од тероризма и она није била усмерена против албанског цивилног становиштва, већ да се спрече акције терориста, пронађу и ослободе киднаповани грађани", рекао је Ђорђевић на почетку суђења, пошто је уводну реч изнело тужилаштво.

Бивши помоћник министра унутрашњих послова Србије и начелник Ресора јавне безбедности оптужен је пред Хашким трибуланом за ратне злочине на Косову 1999. године.

Акције полиције су, према речима оптуженог, биле усмерене против терориста који су хтели "насилним путем да отцепе Косово од СРЈ, а за време рата отворено су стали на страну агресора и представљали његову копнену војску, што је требало да олакша агресију на Србију".

"Нисам имао ефективну контролу над јединицама МУП-а које су биле активне на Косову у периоду на који се односи оптужница и нисам знао да су мени подређени чинили злочине", рекао је Ђорђевић.

Говорећи о случају хладњаче са лешевима косовских Албанаца, која је откривена у Дунаву код Кладова, Ђорђевић је рекао да је "од начелника СУП-а Бор први пут сазнао о камионима са лешевима, не знајући како је хладњача доспела у Дунав".

Генерал Ђорђевић је навео да је након промене власти у Србији 2000. од "блиских сарадника" сазнао да му је "угрожен живот" и да нова власт хоће после пензионисања да га притвори, под изговором наводних злоупотреба у спортском друштву "Милиционар".

Оптужбе тужилаштва

Тужилац Честер Стемп рекао је у уводној речи да је Ђорђевић са другим члановима политичког и полицијског врха Србије учествовао у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био да се измени национални састав становништва на Косову како би се сачувала српска контрола у покрајини, а под изговором да се уништи Ослободилачка војска Косова.

"Творци ове кампање етничког чишћења успоставили су план да застраше становништво како би оно побегло и не би имало где да се врати, јер им је имовина била уништена или спаљена", оценио је тужилац.

Стемп тврди да се оптужница највећим делом односи на депортацију више од 800.000 Албанаца са Косова од 24. марта до 9. јуна 1999. и начинима њеног остваривања - убијањем, прогоном и застрашивањем косовских Албанаца.

"Током суђења ћемо показати како и зашто је дошло до егзодуса на Косову и ко је за то одговоран", рекао је тужилац Стемп.

Косовски политичар Ветон Сурои биће први сведок на суђењу Ђорђевићу. Суроија је позвало Тужилаштво Трибунала да би сведочио о политичким и другим околностима на Косову, пре и током рата 1998-1999 године.

Међу инцидентима набројаним у оптужници је и случај у месту Сува Река, у коме су југословенске и српске снаге у марту 1999. наводно, убиле најмање 47 људи, међу којима жена и деце, тако што су их затвориле у један кафић, отвориле ватру на њих, а потом убациле експлозив.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво