Плавшић: Признала сам оптужбе због блаже казне

Биљана Плавшић признала оптужбе Хашког трибунала за прогон несрпског становништва само зато да би добила блажу казну. Шведска два пута одбила захтев Плашићке за помиловање.

Бивша председница РС Биљана Плавшић која 11-огодишњу казну затвора због ратних злочина у БиХ служи у Шведској, изјавила је да је признала кривицу како би добила блажу казну.

"Жртвовала сам се и преговарала са оптужбом да бих добила блажу казну", рекла је Плавшићка  у свом првом интервјуу једном скандинавском листу.

"Нисам ништа лоше урадила, али ме је мој адвокат саветовао да признам кривицу за једну тачку оптужнице како бих преговарала о осталим тачкама", рекла је бивша председница БиХ.

Хашки трибунал је у фебруару 2003. године осудио Биљану Плавшић на 11 година затвора за прогоне несрпског становништва током рата у БиХ.

Плавшићка је претходно признала кривицу за прогон босанских Муслимана и Хрвата на полтичкој, расној и верској основи због чега је ослобођена осталих тачака оптужнице укључујући и геноцид.

Шведска је два пута одбацила захтев за помиловање Плавшићке због њеног здравственог стања.

Плавшићка (78) која служи казну у женском затвору Хисенберг, на око 100 километара западно од Стокхолма, критиковала је услове у затвору.

"Како могу да се осећам у затвору, међу проституткама, убицама, дилерима, наркоманима, лоповима и преварантима?", рекла је Плавшићка која је 1996. године на челу РС заменила Радована Караџића коме се пред Хашким трибуналом суди за ратне злочине и геноцид у Босни.

Плавшићка каже да се "све методе које се примењују на остале затворенице, примењују и на њој".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво