Настављено суђење Јуришићу

Суђење Илији Јуришићу оптуженом за учешће у нападу на колону бивше Југословенске народне армије у Тузли 1992. године, настављено је данас пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду, саслушањем двојице сведока.

Сведок Боро Ђурић рекао је да је био рањен у нападу на колону возила ЈНА која је напуштала касарну у Тузли и да је пуцњава започела чим су возила мало одмакла од касарне.

"Пуцало се тако да ниси имао шансе да дигнеш главу", описао је сведок и додао да су у камиону у коме је он био, током пуцњаве били рањени сви, осим њега и возача.

Како је објаснио, возач је наставио да вози, а камион је заустављен тек касније када је на њега бачена некаква експлозивна направа. Сведок је рекао да је тада и сам био рањен.

Према његовим речима, припадницима ЈНА била је издата интерна наредба да не буде никаквих провокација и навео да војна возила нису могла да се, после почетка напада,  врате назад у касарну.

Ђурићу је емитован снимак напада на војни конвој, који он, како је нагласио, раније никада није гледао.

Судско веће саслушало је и Живана Јовановића, оца војника ЈНА који је погинуо у нападу на војни конвој.

Јовановић је рекао да је његов син био на редовном служењу војног рока и да је погинуо са осталих шест или седам војника који су напуштали касарну у санитетском возилу.

Додао је да тело његовог сина никада није пронађено, већ да су из једне заједничке костурнице од посмртних остатака младића пронађене три кости.

Како се у оптужници наводи, у нападу су страдала најмање 92 војника,рањена 33, а уништен је и већи број војних и санитетских возила.

Илија Јуришић је на почетку суђења у фебруару ове године негирао кривицу наводећи да није он наредио напад, већ да је пренео наређење свог претпостављеног Мехе Бајрића, које је гласило: На ватру одговори ватром.

Суђење се наставља сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи