Преварили више хиљада особа за више од 60 милиона евра

Пет особа је ухапшено због постојања основа сумње да су извршили кривична дела превара и прање новца, саопштено је из Министарства унутрашњих послова. Наводи се да су ухапшене особе оштетиле више хиљада људи за укупно више од 60 милиона евра.

Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала МУП-а у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и полицијама и тужилаштвима Немачке, Аустрије и Бугарске, као и институцијама за правосудну и полицијску сарадњу Европске уније Евроџаст и Еуропол ухапсили су З. М. (1983), М. Б. (1984), Ф. И. (1989), С. Ш. (1971) и А. Ђ. (1994) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела превара и прање новца, саопштено је из МУП-а. Све ухапшене особе су из Београда.

"Сумња се да су они у дужем временском периоду, заједно са саизвршиоцима из Бугарске, Аустрије и Немачке вршили сложене финансијске преваре помоћу рачунарске мрежне платформе за трговину лажним берзанским инструментима плаћања, као и да су лажно представљали кретање цене акција путем лажних агената брокера који су радили у телефонским центрима за позивање оштећених", истакнуто је у саопштењу.

Додаје се да су на тај начин осумњичени наводили грађане из више земаља Европске уније да уплате што веће износе новца на име лажне купопродаје акција.

"Како се сумња, пошто су оштећени уплаћивали већи износ новца, осумњичени су им после одређеног периода приказавали како су, наводно, наведене акције у потпуности изгубиле вредност, односно да су оштећени изгубили уложена средства", наведено је у саопштењу МУП-а у којем се додаје да су на тај начин осумњичени заједно са саизвршиоцима из других земаља, оштетили више хиљада особа за више од 60.000.000 евра.

Полиција је, како се наводи, приликом претреса станова као и пословних просторија фирми "Select X" и "I-source" у Београду које осумњичени користе, одузела информатичку опрему и три путничка возила.

Осумњиченима је, истиче се, одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво