Станислав Галић пребачен у немачки затвор

Станислав Галић, кога је Хашки суд осудио на доживотну робију, пребачен у Немачку на издржавање казне. Галић је први хашки оптуженик који је осуђен на максималну казну затвора.

Бивши високи заповедник војске босанских Срба Станислав Галић пребачен је данас у Немачку на издржавање доживотне казне затвора на коју је осуђен за злочине почињене у Сарајеву и његовој околини од 1992. до 1994. године.

Претресно веће је 5. децембра 2003. осудило Галића на 20 година затвора за убиство, нечовечна дела и дела насиља чији је циљ био ширење терора међу цивилним становништвом Сарајева, саопштено је из Хашког трибунала.

У пресуди се наводи да је цивилно становништво Сарајева било мета снајперске и минобацачке ватре Сарајевско-романијског корпуса, којим је командовао Галић.

Веће је утврдило да је Галић одговоран за кривична дела која су починили његови подређени и да о тим делима не само да је био обавештен, већ је контролисао њихов темпо и обим.

На пресуду су 2006. године жалбу уложили и одбрана и Тужилаштво. Жалбено веће суда је 30. новембра 2006. одбацио свих 19 тачки жалбе одбране.

Веће је закључило да је казном, коју је изрекло Претресно веће, потцењена тежина кривичних дела која се Галићу стављају на терет и изрекло му казну доживотног затвора.

Галић је тако једини хашки оптуженик који је до сада осуђен на казну доживотног затвора.

У Хашком трибуналу укупно је подигнута 161 оптужница за злочине током рата у бившој Југославији, а до сада је донето укупно 116 пресуда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи