Двојица бивших припадника ОВК одбијају да се одазову суду у Хагу

Специјални суд у Хагу позвао је на саслушање тројицу некадашњих припадника ОВК, од којих су двојица најавила да се неће одазвати позиву.

"Поштовани чланови породице, пријатељи и другови, желео бих да вас обавестим да сам у својству оптуженог примио позив Специјалног суда у Хагу, на који нец́у да се јавим 21.03.2020.", написао је Зогај.

Навео је да не признаје Специјални суд.

"Не признајем овај суд док не осуди криминалце који су убијали најмилије у мојој кући", поручио је Зогај.

Претходно је и Фатмир Брајшори, најавио да одбија да се одазове суду у Хагу, наводећи да и он не признаје Специјални суд. 

Брајшори је на Фејсбуку потврдио да му је стигао позив од Специјалног суда, али, није прецизирао да ли је позван у својству осумњиченог или сведока, пренео је Косово онлајн.

Такође је одлучио да се не одазове позиву, јер "не признаје Специјални суд у Хагу."

"Одбијам позив, јер немам разлога да одговорим, зато што током 1998. до 2000. године нисам живео на Косову и тај позив упућен мени, ратне организације би требало да искористе за проглашавање Суда непостојећим и да нова Скупштина Косова укине одлуку коју је тада донела", написао је Брајшори у посту на Фејсбук налогу. 

Упоредо са наставком позивања за испитивање припадника бивше ОВК, тужилац Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова обавестио је председницу тог суда да је спреман да подигне оптужнице.

Председник Специјалног суда именовао је судије које ће водити предсудски поступак, односно размотриће оптужнице које предложи Тужилаштво.

До сада, тужилаштво је испитало некочило стотина бивших припадника ОВК, укључујући и низ регионалних и локалних команданата.

За сада, међутим, није познато ко ће се од бивших припадника те формације наћи пред судом.

Суд за процесуирање злочина бивше ОВК основан је 2015. године, подршком посланика косовске скупштине.

Иако основан као косовски суд, седиште и све процесне радње одвијају се у Хагу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво