Почео жалбени поступак на пресуду Шарићевој групи

Пред Апелационим судом у Београду почела је седница за разматрање жалби на осуђујућу пресуду Дарку Шарићу и осталим окривљеним за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године. Пошто је поступак већ враћан на поновно суђење, Апелациони суд сада треба да донесе коначну одлуку.

На седници, која је одржана у специјалној судници Окружног затвора у Београду, судија известилац почео је са представљањем друге првостепене пресуде у овом случају, која је написана на око 600 страна.

Седници су, поред адвоката и Шарића, присуствовали скоро сви оптужени у овом случају.

Очекује се да ће реферисање пресуде бити настављано и сутра, а наредних дана ће прећи на жалбе тужилаштва, осуђених и њихових бранилаца, који ће који ће имати прилику и да усмено облазложе своје ставове.

Предвиђено је да седница за разматрање жалби траје десет дана. Потом ће, на нејавном делу седнице, судско веће одлучити о жалбама.

Специјални суд у Београду је након поновљеног суђења, 10. децембра 2018. године првостепеном пресудом осудио Дарка Шарића на максималну казну од 15 година затвора као организатора криминалне групе која је кријумчарила кокаин, а његове сараднике и припаднике групе на казне од годину до 15 година затвора, док је двојицу ослободио од оптужби за помагање извршиоцима после извршног кривичног дела.

Осморица оптужених још у бекству

Пошто је поступак већ једном био враћен на поновно суђење, јер је 2016. године укинуо првостепену пресуду, Апелациони суд сада треба да донесе коначну одлуку о овом случају, а уколико буде желео детаљније разјашњење ствари - може сâм да отвори главни претрес и изведе доказе које сматра кључним.

Шарић је четири и по године био у бекству, а српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе или су у кућном притвору.

Осморица оптужених су још у бекству.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра, а процес је у завршници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво