На суђењу Симоновићу саслушан оштећени Јовановић

Некадашњи полицајац, сада новинар портала "Жиг инфо" Милан Јовановић саслушан је у својству оштећеног на суђењу бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу који се терети да је друге оптужене у овом случају подстрекавао да у знак опомене запале Јовановићеву имовину 12. децембра 2018. године.

Јовановић се придружио кривичном гоњењу оптужених и тражио одштету, тврдећи да је Симоновић одговоран за паљење његовог поседа.

Трвдио је да је бивши председник општине Гроцка на претходним суђењима углавном износио неистине као и остали окривљени.

Испричао је и како му је прошле године непозната особа нудила новац да би се овај случај наводно "гурнуо под тепих".

Симоновић је раније у својој одбрани у целости негирао извршење кривичног дела и описао свој став према Јовановићевом новинарству и порталу за који ради.

У овом случају оптужени су и Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности", а Симоновић се терети да их је на то подрстрекао.

Пре Јовановића, на данашњем суђењу своју одбрану изнео је Новаковић.

Он је детаљно описао како је 24. јануара 2019. године извођен из Окружног затвора у Београду, где је био у притвору, одведен у Наставни центар МУП-а у Макишу, где му је како је тврдио, полиција претњама и обећањем да ће му укинути притвор изнудила делимично признање кривичног дела, које је данас у целости повукао.

Након саслушања у Макишу, како је испричао, враћен је у Окружни затвор, а након што га је испитао и тужилац пуштен је истог дана да се брани са слободе.

Оптужени Михаиловић, иначе бивши полицајац одговарајући на питања, рекао је да је лично донео одлуку да се новинару мало оштети возило, али никако да се запали.

Мислио је на, како је рекао, разбијање стакла или шарање спрејом.

Јованoвићева супруга сведочи 30. марта 

Следеће суђење, на којем ће сведочити Јовановићева супруга и вештаци грађевинске струке, заказано је за 30. март.

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања ово троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Тужилаштво тврди да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронаде особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новцану надокнаду, након цега је Михајловић подстрекао Новаковића, а он за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то уцини како би му Новаковић отписао дуг.

У оптужници пише да Маринковић 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошао до гараже оштећеног где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом прошширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по живот и тело општећених".

Које казне тражи тужилаштво

На тај начин им је причињена и штета великих размера од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво у оптужном предлогу

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.

Бојана Цветковић Шијацки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од поцетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе био и члан Главног одбора СНС-а.

број коментара 0 Пошаљи коментар