Врх МУП-а одлучивао о "хладњачи"

Бивши функционер полиције Драган Карлеуша, на суђењу за убиство албанских цивила у Сувој Реци, рекао да су лешеви из хладњаче, која је испливала из Дунава 1999. године, сахрањени у Батајници по налогу врха МУП-а.

На суђењу осморици оптужених за убиство албанских цивила у Сувој Реци, марта 1999. године, пензионисани функционер МУП-а Србије Драган Карлеуша рекао да је почетком маја 2001. године био задужен за расветљавање случаја хладњаче.

Хладњача је испливала из Дунава 1999. године код места Текија и у њој је било око 80 лешева.

Одмах по првим сазнањима отишли смо на лице места, обавили разговоре са сведоцима и начелником полиције у Зајечару Чаславом Голубовићем и дошли до сазнања да је хладњача са лешевима постојала, да је 1999. године извађена и да су по налогу врха МУП-а Србије тела камионима превежена и сахрањена у Батајници.

"Голубовић ми је рекао да је добио налог да обави технички део посла, да ће стићи камиони и да ће лешеви бити сахрањени у Батајници", испричао је Карлеуша, наводећи да не зна ко је то наредио, али да мисли да је Голубовић комуницирао са тадашњим начелником Ресора јавне безбедности и хашким оптужеником Властимиром Ђорђевићем.

На питање ко је могао да организује пребацивање тела са Косова у Србију, Карлеуша је одговорио да је то врх МУП-а Србије, да су "могући одговорни" генерали Властимир Ђорђевић, Петар Зековић, Драган Илић, Обрад Стевановић, а да се око Ђорђевића "највише врти цела прича".

"Питао сам у неформалном разговору Ђорђевића шта се то десило а он је слегао раменима и рекао 'шта да ти кажем'. Касније, када је све већ било познато и када је требало да се обави разговор са њим он је био недоступан", рекао је Карлеуша.

Kазао je да су 31. маја 2001. године обавестили Окружног тужиоца о оперативним подацима да се у Батајници налазе лешеви.

"Откопано је пет јама. У првој је било 35 или 36 лешева у одећи. Пронађена су документа. Радило се о особама албанске националности. Било је укупно око 600 лешева", посведочио је  додајући да је након тога рађена обдукција на Институту за судску медицину.

Пронађено око 900 лешева

У Батајници и гробницама у Петровом Селу и Перућцу које су након тога откривене, пронађено је око 900 лешева, рекао је Карлеуша.

Навео је да је због истраге којом је руководио добио више анонимних претњи да је издајица српског народа и претњи на рачун његове породице.

За убиство албанских цивила, углавном чланова породице Бериша оптужени су некадашњи командант 37. одреда посебних јединица полиције Радослав Митровић, командир полиције у Сувој Реци Радојко Репановић, његов помоћник Ненад Јовановић, полицајци Слађан Чукарић, Мирослав Петковић, Зоран Петковић, Рамиз Папић и припадник Ресора државне безбедности Милорад Нишавић.

Они су по оптужници 26. марта 1999. године стрељали неколико старијих чланова породице Бериша, а остале мушкарце, жене и децу увели у оближњу пицерију "Калабрија" у коју су потом убацили две ручне бомбе.

Након тога је пуцано у жртве, а при изношењу лешева из пицерије, оптужени су убијали сваког ко је давао знаке живота. Убили су и накнадно доведеног Јашара Беришу, док је Абдулах Ељшани везан изведен из притвора у Сувој Реци и устрељен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво