Бившем председнику суда у Зајечару две и по године затвора

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на две и по године затвора бившег председника Привредног суда у Зајечару Горана Крстића, јер је користећи свој положај посредовао у вези са продајом једног предузећа и за то тражио и примио 10.000 евра.

Истом одлуком, која је објављена на сајту Апелационог суда, Крстићу је изречена мера забране вршења свих позива у области правосуђа од пет година.

Суд је овом одлуком одбио све жалбе и потврдио првостепену пресуду Специјалног суда из јуна 2019. године којом је Крстић осуђен за кривично дело трговина утицајем.

Крстић је осуђен јер је као председник суда користио стварни утицај и посредовао код управника предузећа за обраду меса у стечају "Полет" како би омогућио његову продају бившој директорки Данојли Матијашевић путем непосредне погодбе.

Крстић је за ту услугу тражио од Матијашевићеве награду од 10.000 евра преко бившег председника општине Бор Бранислава Ранкића, који је посредовао у комуникацији, а који је раније осуђен на основу споразума с тужилаштвом о признању кривице.

Крстић је био ухапшен 9. децембра 2016. године у кафићу "Тритон" у Зајечару. Тада је Матијашевићева у договору с полицијом донела новац за Крстића у износу од 10.000 евра и предала му.

У образложењу одлуке Апелационог суда наводи се да је правилно првостепени суд од олакшавајућих околности за Крстића ценио то што није осуђиван, породичне прилике и коректно држање пред судом.

Од отежавајућих околности првостепени суд је ценио нарушавање интегритета и угледа судијске функције и институције судске власти, која је, како истиче Апелациони суд, "у хијерархији органа државне власти међу првима позвана да штити правни поредак и законитост остваривања индивидуалних права".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво