Суд за злочине ОВК без коментара о убиству наводног заштићеног сведока

Из Специјализованог већа Косова, познатијег као Суд за злочине ОВК, поручују да им је заштита сведока од највећег приоритета, али да не могу да коментаришу да ли је било убистава потенцијалних сведока у поступцима који се тек очекују, пошто буду подигнуте оптужнице.

Тако је Танјугу у овом Већу одговорено на питање да ли је Назми Рустеми који је убијен на КиМ, био заштиćени сведок суда, како тврди његова супруга.

Портпарол Специјализованих већа Косова (Суд за злочине ОВК) Ангела Грип прецизирала је да су ова питања у надлежности Специјализованог тужилаштво Косова, али наводи да је заштита сведока од највећег приоритета за Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова, напомињући да су мере заштите њихове безбедности у складу са највишим међународним стандардима.

Указала је да поменуте институције са седиштем у Хагу имају посебну - специјализовану јединицу која се бави "обезбеђивањем сигурности, безбедности и добробити сведока пре, током и након суђења".

На тајност података о потенцијалним случајевима позива и Еулекс, у коме је три месеца пре убиства, по тврдњи његове супруге, Рустеми био саслушан.

У изјави за Танјуг из ове мисије потврђују да су надлежни за сигурност сведока у оквиру законских прописа.

"Међутим, у складу са најбољом међународном праксом у вези с таквим активностима, оне не би требало да буду објављиване у јавности", наводе у Еулексу.

Заштита сведока кључни је проблем новог суда, који је после извештаја Дика Мартија, формиран како би процесуирао злочине припадника ОВК. Представници суда су у више наврата понављали да је успостављен поуздан систем заштите сведока, како се не би поновиле грешке које је начинио Хашки трибунал.

Главни тужиоци Хашког трибунала, Серж Брамерц и пре њега Карла дел Понте у више су се наврата жалили Савету безбедносту Уједињених нација на неспособност међународних мисија да ваљано заштите сведоке злочине које су починили команданти ОВК, пре свих Рамуш Харадинај, којем се пред Трибуналом судило у два наврата. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво