Приштина, оптужница за ратни злочин против двојице бивших припадника српске полиције

Косовско специјално тужилаштво подигло је оптужницу пред Основним судом у Приштини против двојице бивших припадника српске полиције за кривична дела "ратни злочини против цивилног становништва".

Оптужени З. К. током рата на Косову, као припадник српских полицијских снага, наводно је "грубо прекршио правила међународног хуманитарног права над цивилима и имовином, посебно правила утврђена Женевским конвенцијама".

З. К. је наводно 26. марта 1999. године у селу Доње Неродимље код Урошевца директно учествовао у нападу на цивилно становништво албанске националности, тачније на 19 чланова породице који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Оптужени је наводно учествовао у малтретирању чланова те породице, у уништавању њихове имовине, деложацији из њиховог пребивалишта, отмици и убиствима цивила О. Н., Б. Н., А. Н. и Б. Н. – чланова исте породице.

"Овим радњама окривљени З. К. је у саизвршилаштву починио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва", наводи се у саопштењу тужилаштва.

Други оптужени Д. Ш. је током сукоба на Косову, као припадник српских полицијских снага, наводи се у оптужници, такође прекршио правила међународног хуманитарног права над цивилима.

Наводно је "1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, наоружаног аутоматским оружјем, непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са беживотним телима О. Н., Б. Н., А. Н., Б. Н. и И .Р., убијених од стране српске полиције и паравојних снага и наредио да се та тела сахране без достојанства и кршећи правила рата предвиђена међународним хуманитарним правом".

Овим радњама окривљени Д. Ш. наводно је "починио дела ратног злочина против цивилног становништва из члана 142. Кривичног закона СФРЈ, који су, такође, криминализовани кривичним закоником Косова".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво