Приштина, оптужница за ратни злочин против двојице бивших припадника српске полиције

Косовско специјално тужилаштво подигло је оптужницу пред Основним судом у Приштини против двојице бивших припадника српске полиције за кривична дела "ратни злочини против цивилног становништва".

Оптужени З. К. током рата на Косову, као припадник српских полицијских снага, наводно је "грубо прекршио правила међународног хуманитарног права над цивилима и имовином, посебно правила утврђена Женевским конвенцијама".

З. К. је наводно 26. марта 1999. године у селу Доње Неродимље код Урошевца директно учествовао у нападу на цивилно становништво албанске националности, тачније на 19 чланова породице који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Оптужени је наводно учествовао у малтретирању чланова те породице, у уништавању њихове имовине, деложацији из њиховог пребивалишта, отмици и убиствима цивила О. Н., Б. Н., А. Н. и Б. Н. – чланова исте породице.

"Овим радњама окривљени З. К. је у саизвршилаштву починио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва", наводи се у саопштењу тужилаштва.

Други оптужени Д. Ш. је током сукоба на Косову, као припадник српских полицијских снага, наводи се у оптужници, такође прекршио правила међународног хуманитарног права над цивилима.

Наводно је "1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, наоружаног аутоматским оружјем, непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са беживотним телима О. Н., Б. Н., А. Н., Б. Н. и И .Р., убијених од стране српске полиције и паравојних снага и наредио да се та тела сахране без достојанства и кршећи правила рата предвиђена међународним хуманитарним правом".

Овим радњама окривљени Д. Ш. наводно је "починио дела ратног злочина против цивилног становништва из члана 142. Кривичног закона СФРЈ, који су, такође, криминализовани кривичним закоником Косова".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. јан 2020, 09:55) - Cikago [нерегистровани]

,,paravojne snage,, ?

Pošto sam i sam učestvovao u tom ratu,sigurno znam da mi nismo imali nikakve ,,paravojne snage,,već je sve bilo u okviru vojske tj.vojne komande pa čak i ceo policijski sastav.
Zamolio bih vas da ne preuzimate njihove lažne termine kao što su gore navedeni ili ,,gerilci OVK,,jer svaki malo obrazovaniji čovek zna šta taj termin znači a to je ,,borac za slobodu,,.
Oni nisu nikakvi ,,gerilci,,već obični teroristi tj.okupatori,pozdrav.

(среда, 08. јан 2020, 17:56) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ta idi,

Perverziji nikad kraja .