Кријумчари се све од људске косе, папагаја, гуштера до стероида

Српски цариници су током 2019. године на граничним прелазима запленили, поред много других, најнеобичнијих ствари, и готово три милиона евра, које су путници покушали да прокријумчаре преко границе Србије. Само на Градини заплењено је више од 1,3 милиона евра. Поред новца углавном се кријумчаре наркотици, акцизни производи, лекови, злато, племенити метали, оружје, а међу запленама било је и готово пет килограма људске косе.

Помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Раде Кнежевић каже да је на српским граничним прелазима од 2013. године заплењено скоро 35 милиона евра.

"Тренд не престаје, новац се и даље кријумчари. Од почетка ове године, заплењено је скоро три милиона евра", каже Кнежевић за Танјуг и истиче да тај новац одлази директно у државни буџет.

Због геостратешке позиције земље, поред новца углавном се кријумчаре наркотици, акцизни производи, лекови, злато, племенити метали, оружје, а последњих неколико година израженија је и илегална миграција.

Кнежевић истиче да је само ове године на граничним прелазима откривено скоро четири тоне различитих врста наркотика, чиме је, додаје, оборен рекорд у односу на претходне.

Такође, удвостручени су и резултати када је у питању кријумчарење лекова.

Путници често покушавају да прокријумчаре и текстил, обућу.

Ове године, празници су инспирисали и кријумчаре парфема, па су цариници на Градини, неколико дана пред Нову годину, у два случаја запленили чак 150 парфема познатих робних марки.

Цариници су пре десетак дана, на прелазу Ђердап, запленили препарираног гуштера врсте варан, који се налази на листи заштићених врста, а 1. децембра су, на прелазу Српска Црња, спречили покушај кријумчарења десет папагаја и једанаест паунова, међу којима је било 13 птица заштићених ЦИТЕС конвенцијом.

Пленили су и злато и сребро - на Градини, на пример, 23. децембра, више од пола килограма злата и сребра сакривеног у житу за кување, а неколико дана пре тога на излазној страни прелаза Хоргош спречили су покушај кријумчарења готово 25 килограма разних руда и минерала.

Заплењено и пет килограма људске косе  

Међу запленама последњег месеца ове године било је и готово пет килограма људске косе, резервна гума пуна стероида, а пред крај децембра и више од 5.600 таблета и ампула анаболичких стероида и других лекова.

На питање где најчешће крију робу, Кнежевић каже да то зависи од саме робе коју кријумчаре.

Један од последњих примера заплене новца десио се на прелазу Градина, када су цариници открили 114.000 евра у - јастуку.

"На њему је страни држављанин лежао и одмарао се, мислећи да цариници неће посумњати на тако нешто. То су неки обрасци на које смо ми навикли, знамо како то отприлике изгледа и знамо како се они понашају када нешто кријумчаре. Онда је само питање наше анализе ризика у том тренутку, на шта ће цариник прво посумњати, шта ће прво отворити, погледати, шта ће у неком случају и поцепати, не би ли открили сакривену робу", објашњава Кнежевић.

Један од интересантнијих случајева забележен је почетком децембра, када су цариници на Градини спечили покушај кријумчарења 70.000 непријављених евра, које су открили приликом детаљног прегледа код путнице - у појасу испод грудњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво