Ко је на оптужници у случају убиства Оливера Ивановића

У Приштини је подигнута оптужница против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића, 16. јануара 2018 године. Јавности је презентована оптужница на албанском, а за оптужене су наведени само иницијали.

У питању су Недељко Спасојевић и Марко Рошић, затим припадници Косовске полиције Драгиша Марковић и Жарко Јовановић, те тадашњи начелник полиције за крвне деликте у Косовској Митровици Раде Басара и Силвана Арсовић, секретарица у странци Оливера Ивановића.

Спасојевић и Рошић су ухапшени у новембру прошле године и од тада су у притвору. Басара је у притвору од октобра ове године, док се остали бране са слободе.

Оптужница је подигнута за више кривичних дела, као што су "учешће или организовање криминалне групе", затим "злоупотреба службеног положаја", "помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства", "откривање службене тајне" и "манипулација доказима".

У оптужници се наводи да су Спасојевић, Рошић и Басара са још три особе чији су иницијали М. Р., З. В. и Ж. Б. наводно деловали као организована криминална група. Против особа са наведеним иницијалима оптужница није подигнута, иако се у њој наводи да је против њих издат међународни налог за хапшење поводом случаја убиства Оливера Ивановића.

Оптужницом се тврди да је та криминална група починила "тешко убиство", "помоћ у извршењу убиства", те да је претходно запалила аутомобил Оливера Ивановића.

Адвокати осумњичених о оптужници

Бранилац осумњиченог Марка Рошића, адвокат Махмут Хаљими, изјавио је да није очекивао да ће оптужница против његовог брањеника бити подигнута, јер сматра да не постоје докази за његову умешаност у убиство Оливера Ивановића.

"Након што је подигнута оптужница шта можемо очекивати - да се што пре добијемо те списе предмета да видимо шта има од тога све. Друго да инсистирамо да се испоштује законски рок, од када се тужилаштво преда оптужницу суду. Да нам суд достави, да суд достави оптужницу и да тражимо што пре у току тих 15 дана да се закаже расправа", истакао је Хаљими. 

Адвокат Јована Филиповић истиче да је њена брањеница Силвана Арсовић, саслушавана у полицији два пута у Митровици, једном у Приштини.

"Силвани Арсовић је у новембру прошле године била одређена мера полицијског задржавања од 48 часова, након чега је пуштена да се брани са слободе. С обзиром на све то, нама није јасно откуда сада подизање оптужнице, имајући у виду чињеницу да уколико су постојали било какви докази да би она била у притвору, а не на слободи као што је дан-данас", навела је Филиповићева.

Реакције на подизање оптужнице 

Из канцеларије Грађанске иницијативе коју је водио Оливер Ивановић још нема званичног реаговања на подизање оптужнице.

Реаговали су представници Српске листе наводећи да подизањем оптужнице у Приштини имају за циљ скретање пажње јавности са рада Специјалног суда за злочине припадника Ослободилачке војске Косова. Српска листа такође тврди да се ради о оптужници без иједног доказа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцењује да је реч о монтираној оптужници и да је у питању наставак организоване хајке против групе људи.

Намера је, додаје Ђурић, да се за тај злочин окриви српски народ на Косову и Метохији и Србија, што би за крајњи циљ требало да има слабљење позиција Срба на Косову и делегитимизацију српских представника које, како каже, "албански сепаратисти и њихови спонзори нису могли да победе на прошлим изборима".

Адвокати оптужених кажу да оптужницу још нису добили и да ће се о њеном потврђивању расправљати на посебној сединици суда, када буде заказана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво