Притвор због ископавања и продавања старих римских новчића

Специјални суд у Београду одредио је притвор до 30 дана само једном од 13 ухапшених због сумње да су ископавали и продавали стари римски новац који се сматра културним добром Србије, док су остали пуштени да се бране са слободе уз мере забрана.

Судија за претходни поступак одредио је притвор М. З. због постојања особитих околности да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Такође је за осумњичене М. З, М. А., С. П., М. К., С. Р., Д. Ш., М. Д., Г. С., Т. С., К. К. и С. Т. одредио меру забране прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, уз упозорење да им може бити одређена тежа мера ако прекрше изречену забрану.

Против ове одлуке осумњичени и њихови браниоци имају право жалбе кривичном ванпретресном већу у року од три дана од дана пријема писменог отправка решења.

Осумњиченом М. З. се ставља на терет да је извршио "кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, кривично дело тешка крађа и продужено кривично дело прикривање", осумњиченима Г. С., Т. С., М. А., В. П. и Д. Ш. да су "извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела", а окривљенима С. Р., М. Д. и В. П. по једно кривично дело - прикривање.

М. А. се терети и за кривична дела тешка крађа и прикривање, а окривљени С. Т., С. П., М. К., К.К. и Д. Ш. за тешку крађу, окривљени Г. С. и Т. С. за кривично дело тешку крађу и "по једно кривично дело прикривање".

Они су претходно саслушани у Тужилаштву за организовани криминал.

Ухапшени су пре два дана у сарадњи са правосудним органима Италије након вишемесечног оперативног рада и примена посебних доказних радњи.

Сумња се да су деловали као организована криминална група која је од 25. децембра 2018. до хапшења на различитим локалитетима Србије помоћу  детектора метала проналазила старе римске новчиће и потом их ископавала.

Новчиће су скривали на унапред одређеним локацијама, затим - после процене аутентичности и  тржишне вредности - продавали купцима у земљи и иностранству.

Реч је о старом римском новцу који потиче из периода до трећег века нове ере, гемама, фибулама и другом, чијом је продајом ова организована криминална група остварила вишемилионску противправну имовинску корист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво