Инспектори за рад ухапшени због сумње да су узели мито

Два инспектора за рад у Сремској Митровици јутрос су ухапшени због сумње да су злоупотребили службени положај и примили мито, саопштило је Министарство за рад. Такође, ухапшене су још две особе због сумње да су помагали у кривичном делу.

Ухапшени су Д. Т. (1955) и С. Г. (1957), инспектори рада за Сремски округ, С. Е. (1984) одговорно лице омладинске задруге "Сирмзад" из Сремске Митровице, И. М. (1967) одговорно лице "Ватроотпорности" из Шида, док ће кривична пријава бити поднета против четрдесетседмогодишњег одговорног лица привредног друштва "Ранего" из Лаћарка, саопштио је МУП.

Како се сумња, инспектор Д. Т. је од априла до октобра ове године више пута злоупотребио службени положај тако што, приликом надзора у седам привредних друштава, по договору са одговорним лицима тих предузећа није констатовао утврђене неправилности, нити је за то подносио налоге за покретање прекршајног поступка.

Сумња се да су му у томе помагали С. Е. и И. М. за које се сумња да су помагали у злоупотреби службеног положаја.

С. Е. и И. М. су, како се сумња, по налогу Д. Т. и у договору са одговорним лицима контролисаних предузећа, накнадно пријављивали раднике на социјално осигурање, односно накнадно сачињавали акте у вези са безбедношћу на раду.

Д. Т. се сумњичи и да је подстрекао С. Г, која се терети да није поднела налоге за покретање прекршајних поступака за утврђене неправилности током инспекцијског надзора у једном привреднoм друштву, чиме је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Како се сумња, Д. Т. је примио мито од 200 евра, да не би извршио инспекцијски надзор градилишта где је инвеститор четрдесетседмогодишњи мушкарац, који се терети да је Д. Т. предао новац.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

Министар позвао надлежне да детаљно испитају случај

Поводом хапшења, огласило се Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и поручило да ће по завршетку истражног поступка Инспекторат за рад и Министарство предузети мере из своје надлежности.

Министар Зоран Ђорђевић позвао је надлежне да детаљно испитају случај како би се стало на пут кршењу закона.

"Наставићемо са опсежним контролама и нећемо дозволити да било ко крши закон. Инспекторат за рад је у претходном периоду остварио добре резултате у борби против рада на црно, надзорни су вршени по принципу ротације, а унутрашње контроле наставићемо још интензивније да спроводимо. Свако ко крши закон мора да буде најригорозније кажњен", рекао је Ђорђевић, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво