Осумњиченима за злочине ОВК одузимају се пасоши

Значајном броју осумњичених пред Специјалним судом у Хагу одузет је пасош како не би могли да напусте Косово, јавља "Љајми" а преноси "Косово оналјн".

Бивши војници ОВК, који су већ били на мети Хашког специјалног тужилаштва, а касније осумњичени, више неће моћи да напусте територију Косова. Љајми јавља да су знатном броју осумњичених одузете путне исправе крајем октобра и почетком новембра.

Извори овог портала наводе да су истражитељи Специјалног суда путовали на различита места и од раније позваних, одузимали пасоше.

Цео ток акције хашких истражитеља, према истом извору, указује да ће прве оптужнице бити подигнуте током прве недеље децембра.

Хашки тужиоци су већ припремили оптужнице, а њихово подизање или предавање копија оптуженима биће само формална процедура за Специјално тужилаштво.

Особе које ће бити предмет оптужница хашки истражитељи ухапсиће прве седмице децембра, наводи Љами и додаје да је многим бившим припадницима ОВК речено ће да добити списе предмета у децембру, након чега ће заједно са истражитељима специјалног суда отпутовати у Хаг и тамо остати све док се суђење не заврши.

Међутим, о хапшењу оптужених или не, Специјално тужилаштво ће одлучивати на основу тежине предмета, броја сведока и ризика од бекства.

Пасоши још нису одузети од високих званичника које је тужилаштво позвало у Хаг.

Харадинајев кабинет потврдио је да садашњи премијер има своју путну исправу.

"Не знамо за остале, али садашњем премијеру није одузет пасош", саопштено је из Харадинајевог кабинета.

Пасош није одузет ни председнику ДПК, Кадрију Весеqију, иако спада у последњу групу људи који су добили позив, а који још нису саслушани.

Оно што је сигурно је да се оптужнице очекују почетком децембра, али то би се могло догодити и раније, у зависности од напретка и темпа рада хашких истражитеља и тужилаца, преноси Љајми.

До сада је преко 250 људи у различитим својствима позвао Специјални суд.

Они који се буду суочили са будућим оптужницама и парницама биће помагани из косовског буџета, посебно из Канцеларије за координацију правне одбране потенцијалних оптужених од Специјалног суда.

Из ове институције позвана су Риљинд Бериша и Дритон Љајци, који би заједно са вршиоцем дужности министра правде Абелардом Тахиријем могли бити иситивани о цурењу информација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво