Буџетска инспекција поднела кривичну пријаву против Бастаћа

Служба за буџетску инспекцију Града Београда поднела је против председника општине Стари Град Марка Бастаћа кривичну пријаву Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Београду за борбу против корупције, рекла је "Танјугу" начелница управе града Београда Сандра Пантелић.

Према кривичној пријави, Бастаћ се сматра одговорним за кршење Закона о буџетском систему због низа неправилности које је, како се наводи, утврдила буџетска инспекција у ванредној контроли материјално-финансијског пословања општине Стари град за 2018. годину.

Буџетска инспекција у пријави наводи да је контролом констатовано низ неправилности, па су дати чињенични описи радњи из којих произилази извршење кривичног дела - набавка услуге посредовања приликом ангажовања извршилаца за обављање несистематизованих послова у Градској општини Стари Град.

Кривичном пријавом Бастаћу се на одговорност стављају и неправилности због избегавања примене прописа који уређују ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, као и у вези са исплатама накнаде за превоз ангажованих лица.

Терети се и да је као председник ГО Стари град 5. јула 2018. године платио привредном друштву "Codex trade" д.о.о износ од 200.000 динара без правног основа, што је износ који то привредно друштво дугује Н.А, чиме се, како наводи буџетска инспекција, основано сумња да је нанета штета буџету општине од 200.000 динара.

Такође, утврђено је да је као наредбодавац за извршење буџета ГО Стари град, 18. јуна 2018. године извршио исплате у укупном износу од 210.735 динара без правног основа, за дуг привредног друштва "Codex trade2 д.о.о према Зини ел-Сатаф, чиме је такође, у том износу, нанета штета општинском буџету, наоди се у пријави.

Бастаћ се сумњичи и да је извршио плаћања Агенцији "Нана С. В" од скоро четири милиона динара, без доказа да су геронто домаћице из те агенција заиста пружале помоћ у кући старим и изнемоглим лицима.

Кривичном пријавом Бастаћу се на терет ставља и умањење прихода од накнаде за постављене апарата за кокице од корисника јавне површине за 40 одсто, чиме је нанета штета општинском буџету за 2. 8 милиона динара.

У кривичној пријави, у коју је Танјуг имао увид, детаљно су описане радње извршења за које се терети Бастаћ и приложени докази којима се покрепљују те тврдње, као и рачуни које је поднео Д. У. у вези са унутрашњим узбуњивањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво