Настављено суђење Милутину Јеличићу Јутки, испитан први сведок

Пред Основним судом у Крушевцу настављено је суђење бившем председнику општиине Брус Милутину Јеличићу Јутки за недозвољене полне радње и полно узнемиравање бивше сараднице Марије Лукић. Протести подршке Марији Лукић одржани у више градова.

Испитан је први сведок којег је Боривоје Боровић, адвокат Марије Лукић, после унакрсног испитивања оквалификовао као лажног и пристрасног. Реч је о потпредседници Општине Брус, Јасмини Савић.

Треће рочиште у Крушевцу, заказано после премештања поступка из бруског суда, трајало је шест сати.

"Ниједан сведок нема кредибилитет, жао ми је што млади судија мало није препознао опструкцију овог поступка, али ја се надам да ће на крају доћи до осуђујуће пресуде", каже Боривоје Боровић.

Због сталних приговора и непоштовања суда, адвокату одбране Зори Добричанин изречена је казна од 100.000 динара.

"Постоје многа кривична дела за која се суди, која су и интересантнија, где би присуство јавности било врло битно, а јавности нигде нема, а овде где је предложена укупна казна од 150.000 динара имамо оволико интересовање медија", истиче Зора Добричанин.

Посебан публицитет привукло је присуство народног посланика Војислава Шешеља, коме судија није дозволио да буде у улози правног саветника окривљеног, већ само у публици.

"Ја сам се укључио зато што су Јутку сви оставили на цедилу, а ја сам целог живота био под неком хајком и ја кад видим да хајкачи некога јуре, па макар ловци зеца, ја сам на страни зеца, а не на страни ловаца", каже Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке.

Протести подршке Марији Лукић, која води процес против бившег председника Општине Брус, због сексуалног узнемиравања, одржани су у Београду, Нишу, Крушевцу, Смедеревској Паланци.

"Женске организације су се окупиле да скрену пажњу јавности на све чешће случајеве сексуалног насиља и узнемиравања и да пруже подршку женама које су имале ово искуство и које су проговориле или које нису проговориле. Да им кажемо да смо уз њих", наводи Јасмина Николић, руководилац службе за жртве Виктимолошког друштва.

И Министраство за рад охрабрује жене да пријаве сваки вид насиља. Држава, кажу, има механизме да их заштити.

"Нико не сме да трпи и нико не сме да прикрије насилника и сваки насилник, да ли је то на радном месту, мора бити грубо кажњен и санкционисан за дело које је учинио", поручује Стана Божовић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Јеличића је седам жена пријавило за сексуално узнемиравање, али је оптужница подигнута само у случају Марије Лукић. За друге случајеве, тужилац је проценио – није било доказа.

Милутин Јеличић Јутка писану оставку поднео је 14. марта, а пред одборницима је она и званично верификована.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво