Одложено суђење Симоновићу за 12. децембар

Наставак суђења донедавном председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу због сумње да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо", 12. децембра прошле године, одложен је у Другом основном суду у Београду.

Суђење је одложено због недоласка Игора Новаковића, једног од окривљених у случају паљења куће новинару Милану Јовановићу.

Новаковић је одсуствовао због болести.

Суђење Симоновићу, који је иначе негирао кривично дело, биће настављено 12. децембра, када је и годишњица злочина.

Заменик јавног тужиоца Предраг Миловановић предложио је да се данашње рочиште одржи, тако што би остали окривљени: бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, Владимир Михаиловић, Александар Маринковић изнели своју одбрану, односно да се поступак одвоји од Игора Новаковића.

Један од бранилаца Драгољуба Симоновића Виктор Гостиљац о овом предлогу рекао је да законски није могућ, као и да нико неће имати штете од одлагања суђења, јер је реч о случају у којем су сви окривљени повезани.

Зора Добричанин Никодиновић, адвокатица Владимира Михаиловића, рекла је да је њен клијент "спреман" и да би им "значило" да се овај претрес одржи, али да би требало да присуствује у његовом давању изјаве и Новаковић.

Јовановић: Опструкција 

Милан Јовановић је после одложеног рочишта рекао да је "убеђен да је реч о опструкцији".

"Ово ће ићи у недоглед. Поступци могу да се раздвоје и да свако да изјаву у своју одбрану. Докле ће судија да дозволи да се овако понашају адвокати, видећемо заједно", рекао је Јовановић.

Судија Славко Жугић рекао је, с обзиром на то да је примио медицинску документацију од адвоката Новаковића Горана Пејића, да није реч о намери да се одуговлачи с изношењем одбране окривљених.

Поручио је браниоцима да им овај предмет буде приоритет, а да остале оставе по страни.

Детаљи оптужнице 

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Тројица оптужених Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности" делимично су признала кривично дело, наводећи да ће своје верзије догађаја описати у одбрани.

Тужилаштво тврди да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронађе особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новчану надокнаду, након чега је Михајловић подстрекао Новаковића, а он за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то учини како би му Новаковић отписао дуг.

У оптужници пише да Маринковић 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошао до гараже оштећеног где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом проширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по живот и тело оштећених".

На тај начин им је причињена и штета великих размера од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво у оптужном предлогу.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.

Симоновић је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијацки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво