Ватра на Старој планини под контролом, локализовани пожари у Пчињском округу

На Старој планини пожар је на 90 процената површине угашен, док је на 10 одсто локализован. Пожари на територији Босилеграда, Трговишта и ширем ободу Врања су такође локализовани. Тек када се угасе сви пожари, процењиваће се настала штета.

Изузетним напорима ватрогасаца, жандармерије и добровољаца, после пет дана заустављено је ширење ватре на Старој планини

Део пожара изнад села Дојкинци је под контролом, ватрогасци и Жандармерија успели су да спрече да ватра захвати шумски комплекс Арбиње.

Изнад села Топли До ситуација је била тежа због неприступачног терена, а ватрогасци су били принуђени да пешаче и по неколико километара. 

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић потврдио је новинарима да на територији Старе планине нема активног пламена.

"Има џепова који су неприступачни, али нема ширења пожара. Сви људи, 107 ватрогасаца из целе Србије, 30 припадника жандрармерије, мештани, сви су добро. Спасени су велики шумски комплекси", истакао је Марић.

Ватрогасци приправни, процењује се штета 

Ватрогасци и припадници војске Србије ће ипак дежурати и наредна три-четири дана да се ватра не би разбуктала поново.

Процењује се да је на Старој планини изгорела површина од око 1.000 хектара, од чега су 90 одсто пашњаци и ниско растиње, а 10 одсто шуме. 

На подручју Старе планине од синоћ повремено пада киша, што је олакшало посао ватрогасцима.

Локализовани пожари у Трговишту и Босилеграду

Предраг Марић је рекао да на територији Босилеграда, Трговишта и ширем ободу Врања нема активних пожара, да су они локализовани, али да ће се у наредним данима и на том подручју наставити дежурства.

Локализован је пожар изнад Радовнице у Трговишту, сада су ватрогасци, војници, мештани ангажовани према граници са Северном Македонијом, где гори део букове шуме.

У атару босилеградског села Пламено смањује се територија под пожаром.

У општинама Трговиште и Босилеград ангажовано је више од 100 припадника Четврте бригаде копнене војске. 

У Врању нема више активних пожара, а последице су видљиве. Горело је у брду у близини града, изнад насељеног места, али нису били угрожени људи и објекти.

Људски фактор најчешћи узрок 

Иако нема доступних података како су се пожари догодили, надлежни наводе да је углавном у питању људски фактор.

"Ухватили смо саме починиоце у њивама који пале стрњику, одмах су угасили, тако да има ефекта на терену. Углавном су то биле интервенције у моравским селима, што се тиче ових планинских села, нажалост то су неприступачни предели и ту су већ пожари кренули, тако да ту нисмо имали позитивнијег ефекта, односно нисмо могли да ухватимо починиоце", каже Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције у Врању.

Казне за паљење ватре на отвореном су од 10.000 до 1.000.000 динара, у зависности од тога да ли је у питању физичко или правно лице.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. окт 2019, 16:54) - Stevan [нерегистровани]

Iljusin

I? Zna li neko da li je doleteo taj Iljusin ili jos uvek leti ka nama? To me nesto podseca na brod koji je krenuo nama u pomoc kada je pocelo bombardovanje i jos uvek nije stigao. Daleko je Rusija !