Графити УЧК у Бабином Мосту

На згради која служи за окупљање житеља у Бабином Мосту, недалеко од Обилића, осванули су графити "УЧК" (скраћеница за бившу Ослободилачку војску Косова). Оштећено је и дечије игралиште у склопу тог објекта.

У два наврата исписано је и "Косова" и "Косово", пренели су РТС-у Срби у том етнички мешовитом селу.

Житељ Бабиног Моста Раде Савић испричао је да се то десило у 10.15 и да је видо двојицу високих мушкараца како исписују графите. 

Случај је пријављен полицији, а у близини овог објекта је Основна школа на српском језику "Милан Ракић".

У Бабином Мосту већину становништва чине Срби. Са селима Граце, Прилужје, Племетина, Јанина Вода и Црквена водица, Бабин Мост чини компактан круг насеља између Косовске Митровице и Приштине, у којима су Срби остали да живе и након сукоба 1999. године.

Поводом исписивања графита реаговао је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је навео да је то тужан показатељ "колико су албански екстремисти огрезли у мржњи и колики их људски и цивилизацијски јаз одваја од нормалних људи".

"Вандализовање дома културе графитима УЧК показује колико су они далеко од културе и могућности да живе у заједници са било ким ко не дели њихове шовинистичке и расистичке погледе на свет", рекао је Ђурић. 

Сматра да се не можемо правити да овај инцидент и многи други пре њега немају везе са свеопштом радикализацијом на Косову и Метохији и политичким успехом албанских екстремистичких снага на последњим изборима.

"Упозоравам још једном екстремисте на Косову и Метохији да се не играју са безбедношћу наше деце и да не прете Србима, јер Србија ће умети да заштити свој народ од насиља и протеривања у сваком делу Косова и Метохије", поручио је Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво