Букте пожари у Србији – ванредна ситуација и у Босилеграду, чека се руски "иљушин"

Букте пожари на југу Србије, у неприступачним пределима Старе планине, код Трговишта и Прокупља. Општина Босилеград и Трговиште, због пожара, прогласиле су ванредну ситуацију. Пожар на планини Видојевици, у близини села Видоваче, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме. Наредних дана у помоћ стиже руски "иљушин", најавио је начелник Сектора за ванредне ситуације.

Од недеље букти пожар на Старој планини. Ватра гори у атарима села Топли До, Дојкинци. Дописница РТС-а јавља да је на већем делу терена пожар под контролом.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је дa је ситуација на Старој планини данас нешто повољнија имајући у виду да ветар дува у правцу Бугарске и да ће се, након извиђања хеликоптера МУП-а, одлучити да ли се пожар може гасити из ваздуха.

"На гашењу пожара ангажовано је више од 200 људи. Очекују се налети хеликоптера Министарства унутрашњих послова ради извиђања, а пошто су услови данас повољнији, очекујем да ће се и на Старој планини пожар гасити из ваздуха", навео је Марић и додао да сви ангажовани дају све од себе да пожар ставе под контролу.

Координатор штаба за ванредне ситуације Града Пирота Сретен Савов рекао је да се ситуација на Старој планини мења из часа у час.

"Даноноћно се боримо против ватре и њеног ширења, ватрогасци раде у тешким условима, то су тешко приступачни предели. Отежавајуће је што дува ветар, па се ситуација мења из часа у час", рекао је Савов, истакавши да за сад нема потребе за евакуацијом јер нису угрожени ни људи, ни имовина.

Гашење отежава и висина од скоро 2.000 метара, а јуче је саопштено да због густог дима пожар није гашен из ваздуха.

Екипа РТС-а срела је више добровољаца, помажу и мештани и шумари, али надлежни апелују да не раде на своју руку.

Киша која би могла да помогне не очекује се пре среде увече.

Општина Босилеград је, због пожара, прогласила ванредну ситуацију у делу територије, у селима Црноштица и Дукат.

Линија ватре дуга је пет километара, рекао је за РТС председник Општине Владимир Захаријев, простире се од махале Петковци до Коњичке реке.

Гори шума и ниско растиње у брдско-планинском пределу. Избио је још један нови пожар, изнад села Горње Пламено.

На терену је више ватрогасних екипа из Пчињског округа и других делова Србије. 

За недељу дана, на подручју Пчињског округа, такође није било угроженог становништва и објеката, а на гашењу је ангажовано више од 130 ватрогасаца-спасилаца из Врања, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Ниша и Лесковца.

Пожар се гаси у четири сектора на територији Босилеграда, Трговишта, Сурдулице и Честелина.

Начелник Сектора за ванредне ситуација каже да су на гашењу пожара у Пчињском округу ангажована три хеликоптера Министарства унутрашњих послова.

На планинском подручју близу места пожара у Трговишту, ватром је захваћено 500 хектара. У Трговишту је проглашена ванредна ситуација. Једна трећина пожара је тренутно локализована.

Председник те општине Ненад Крстић рекао је за РТС да се тешко дише, да се предузимају мере да не дође до тровања. Нада се да ће се ситуација током дана стабилизовати, јер им је ноћас стигла помоћ из Новог Сада. На терену су и чланови ловачког удружења и добровољци.

Три особе су јутрос евакуисане из махале која се налази у близини пожара, јавља дописница РТС-а. 

И у околини Врања има пожара. На подручју Честелина захваћено је 13 квадратних километара. Реч је о изузетно неприступачном терену, што припадницима ватрогасно-спасилачке јединице отежава гашење.

На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована је и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Пожар који је јуче избио на планини Видојевици код Прокупља, у близини села Видовача, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме.

На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су ноћас дежурали како се ватра не би проширила до кућа. Како је РТС-у речено у МУП-у Србије, реч је о неприступачном терену, а становништво и објекти нису угрожени.

Пожар је избио јуче ујутру и након интервенције ватрогасаца је локализован, али се услед неповољних временских прилика поново разбуктао.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 29. окт 2019, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

Nebo

Valjda će kiša sutra.

(уторак, 29. окт 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Хоће ли бити

Да ли ћемо добити руске авионе за гашење ?

(уторак, 29. окт 2019, 11:05) - Боки [нерегистровани]

Логика

Па наравно да је лакше и исплативије имати ексадрилу противпожарних хеликоптера, све са трпошковима ремонта, посада, горива, .... него нашем сељаку наплатити казну да не пали све око себе.

(уторак, 29. окт 2019, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

kupismo tolike helihoptere. Moze li ijedan da gasi pozar ?