Оптужени негира крађу тестова за малу матуру

Машиниста рото штампе Игор Стаменковић негирао је да је украо тест из математике за малу матуру у јуну ове године, тврдећи да је из штампарије узео само празан папир како би га употребио уместо толет-папира.

Игор Стаменковић се на почетку суђења изјаснио да није крив. "Нисам крив, одбијам оптужбу у целости", рекао је Стаменковић на почетку суђења у Вишем суду у Београду, а потом детаљно, први пут изнео своју одбрану (у тужилаштву се бранио ћутањем по савету адвоката).

Испричао је да је 14. јуна приликом штампања тестова дошло до квара на машини и застоја у раду, када је, пошто воли да једе, појео два сендвича са мајонезом па му је припала мука.

Како, према његовим речима, у штампарији "Политике а. д." често нема толет-папира, узео је један празан папир како би отишао у тоалет да повраћа.

На излазу из просторије за штампање најстаријем полицајцу је, како је рекао, показао папир, па је био претресен, након чега је отишао у тоалет.

Оптужени је рекао да се тамо исповраћао, обрисао се тим папиром и бацио га у канту, па кренуо назад. Међутим, како је машина била покварена, пребачен је са колегом на други спрат на штампање комбинованих тестова.

Стаменковић је истакао да је безбедносна ситуација у штампарији била на високом нивоу и да је мобилни телефон оставио у кабини чим је стигао на посао.

Такође је навео своју процену, да није могуће неприметно изнети тест из математике у џепу од тренерке јер има 12 до 16 страна, "па би се, када се савије, направила буџа која се види у џепу".

Стаменковићев адвокат Димитрије Илић сматра да његов клијент није крив и да ће то доказати у наставку поступка.

"Одбрана је предложила издвајање одређених незаконитих доказа. Суд ће о томе одлучивати. Окривљени је изнео одбрану. Он није крив и мислим да ћемо то доказати до краја поступка", рекао је Илић за РТС. 

Наредно суђење 8. новембра

Следеће суђење заказано је за 8. новембар, када ће бити позвани да сведоче његов син и супруга, који у овом поступку имају статус привилегованих сведока и имаји право да одбију сведочење у поступку против блиског члана породице.

Стаменковић се брани са слободе пошто му је крајем јула Апелациони суд у Београду укинуо притвор у којем је био нешто више од месец дана.

Оптужницом се терети за кривично дело повреда тајности података у стицају да кривичним делом одузимање туђе ствари.

Оптужен је да је искористио непажњу својих колега у штампарији у којој су штампани тестови за завршни испит ученика осмог разреда и том приликом је украо тест из математике.

Сумња се да је то урадио како би тест однео сину, који је матурант једне основне школе у Београду и како би му помогао да лакше положи завршни испит.

Такође, сумња се да је уз помоћ сина, решени тест из математике дошао до његових другова и њихових родитеља, након чега су они, уз помоћ друштвене мреже "Инстаграм" делили другим родитељима и ученицима у више основних школа.

С обзиром на то да су тестови из математике били "проваљени", дошло је до одлагања полагања теста из математике за два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи