Ускоро прве оптужнице за злочине ОВК

Специјално тужилаштво за злочине ОВК у Хагу до сада је саслушало више од 100 осумњичених и преко 800 сведока, а прве оптужнице би могле да буду подигнуте наредних недеља, објавио је приштински "Љајми".

Наводи се да, иако је прошло годину и по дана од када је тужилаштво започело саслушавање осумњичених и сведока, још није подигнута ниједна оптужница.

Портпарол Специјалног тужилаштва за злочине ОВК у Хагу, Кристофер Бенет, рекао је за Љајми да тужилаштво спроводи истражне радње и да не може да говори о датуму подизања оптужница.

Међутим, председник Организације ратних ветерана ОВК Хисни Гуцати, рекао је '"да би прве оптужнице могле да буду подигнуте овог месеца, јер су истражне радње већ при крају".

Адвокат Том Гаши је за Љајми изјавио да је подизање првих оптужница - питање недеља.

"Канцеларија специјалног тужиоца је једина институција која може тачно да зна да ли су оптужнице поднесене Специјалном суду у Хагу или не. Према законским одредбама, ни Специјално тужилаштво ни Специјални суд немају законску обавезу да о томе обавештавају јавност", рекао је Гаши.

"Наравно да ће бити оптужница, ово се неће одлагати у недоглед. Прошло је три године од формирања Специјалног суда, а више од годину и по дана од како је у потпуности оперативан са свом правном инфраструктуром. Знамо да је до сада саслушано више од 100 осумњичених и преко 800 сведока", рекао је Гаши.

Позив да иде у Хаг добио је и кандидат за посланика Самоопредељења Гани Краснићи.

Љајми је пренео да је Специјални суд објавио листу акредитованих адвоката, жртава и оптужених у поступку пред овим судом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво