Хаг одбио превремену слободу за Радислава Крстића

Председник Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус одбио је да пусти на превремену слободу генерала Војске РС Радислава Крстића, из затвора у Пољској где служи казну од 35 година, на коју је правоснажно осуђен 2004. године због ратних злочина у Босни и Херцеговини.

Председник Механизма, у одлуци која је обављена, наводи да Крстић није још одслужио две трећине казне, што је први услов Механизма за разматрање превременог пуштања из затвора. Две трећине казне, у коју му је урачунато време проведено у притвору Хашког трибунала, навршиће се 28. марта 2022. године, навео је Ађијус у својој одлуци.

Ађијус је ову одлуку донео поводом захтева Пољске у којој Крстић служи казну затвора и по чијем закону има право да тражи условни отпуст још од септембра 2014. године.

"Крстић још није прихватљив за разматрање превременог пуштања на слободу и за мене је одсуство било каквих убедљивих или изузетних околности, довољно да се одбије његов захтев", навео је Ађијус.

Подсећа да је поред овог општег услова, за превремено пуштање на слободу потребно да се испуни још низ њих који ће потом бити разматрани.

Крстић је ухапшен 2. децембра 1998. године у Босни и Херцеговини и пребачен у Притворску јединицу Уједињених нација у Хагу. Све наводе оптужбе за геноцид у Сребреници и ратне злочине је негирао.

Првостепеном пресудом 2001. године био је осуђен на 46 година затвора, али је ту предусу преиначило Жалбено веће суда 2004. године и правоснажно га осудило на 35 година затвора, ослободивши га оптужби за геноцид.

Правоснажно је осуђен за вршење прогона, злочина против човечности и убистава као и кршење закона или обичаја ратовања.

Потом је упућен на служење казне у Великој Британији, где су га 2010. напала двојица затвореника, према писању медија – муслимана, а 2013. пребачен је у затвор у Пољској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво