СРС: Нови "манир" Хашког трибунала

Хашки трибунал показује нов манир у раду јер настоји да жалбу Војислава Шешеља прогласи тајном, иако нема никаквог тајног податка и упркос чињеници да је јавности представљена пре два-три месеца, рекао Зоран Красић.

Шеф правног тима за одбрану Војислава Шешеља, Зоран Красић изјавио је да Хашки трибунал "показује нови манир у раду", јер настоји да жалбу лидера радикала прогласи тајном.

Красић је рекао да је тужилац у предмету против Шешеља за непоштовање суда затражио да најава жалбе и сама жалба коју је лидер радикала поднео на пресуду од 15 месеци затвора због непоштовања суда постане тајна, иако нема никаквог тајног податка и упркос томе што је јавности представљена пре два-три месеца.

Красић је на конференцији за новинаре казао да је реч о "подлим и поквареним намерама Хашког трибунала у суђењу Шешељу и да цео поступак против Шешеља прераста у нешто тајно зато што лидеру радикала Хашки трибунал није успео да наметне браниоца".

Истичући да "тако нешто није забележено ни у Гвантаману где су били терористи", Красић је рекао да је наставак суђења Шешељу заказан за 12. јануар и да је остало пет часова и петнаест минута за саслушање седам сведока у предмету у којем је лидер Српске радиклане странке оптужен за ратне злочине.

По истеку прве фазе у којој се изводе докази тужилаштва требало би да уследи тромесечна пауза у којој би било одлучено да ли ће бити донета ослобађајућа пресуда или ће бити извођени докази одбране, објаснио је Красић.

Шешељу се суди за злочине против човечности, повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Он је 2009. године додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији је идентитет по налогу претресног већа био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула ове године осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда, а 5. октобра је поднео жалбу на ту пресуду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво