Српски судови надлежни за "Тузланску колону"

Тужилаштво за ратне злочине Србије може да процесуира поступке за злочине почињене током рата на територији СФРЈ, изјавио је поводом обустављања истраге у Сарајеву, у предмету "Тузланска колона", тужилац Владимир Вукчевић.

Поводом обусављања истраге у Сарајеву, у предмету "Тузланска колона" и најаве из Републике Српске да ће тражити суђења у Србији тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је изјавио да Тужилаштво може да процесуира све поступке за злочине почињене током ратних сукоба на територији бивше СФРЈ.

"Не може се занемарити стотине мртвих војника у Босни и Херцеговини", рекао је тужилац агенцији Бета и додао да је српско тужилаштво седамнаест година чекало да БиХ било шта уради за злочин у Тузли.

"Када смо видели да се у Босни не ради ништа по том питању покренули смо истрагу и у склопу те истраге ухапшен је Илија Јуришић".

Вукчевић је поновио да Тужилаштво не би имало ништа против да Јуришић после евентуалне правноснажне пресуде издржава казну у БиХ и навео да је та иницијатива у босанској јавности злопотребљена и погрешно тумачена.

Тужилац је нагласио да је регионална сарадња у процесуирању ратних злочина на изузетно високом нивоу, изузев са БиХ са којом још није потписан споразум о прогону починилаца ратних злочина.

Вукчевић је рекао да је српско тужилаштво дошло до четири нова сведока у случају трговине људским органима на северу Албаније и Косову током 1998. и 1999. године.

"Ми у овој фази само доказујемо да је такав монструозан злочин извршен да је дошло до трговине људским органима, али смо далеко од извршилаца. Имамо нове доказе у том правцу који ће бити презентирани најпре специјалном известиоцу Савета Европе Дику Мартију а затим и јавности", нагласио је Вукчевић.

Хушкање није ратни злочин

Вукчевић је рекао да је неспорно да је током ратова на подручју бивше Југославије било ратног хушкања у медијима, али да само хушкање није ратни злочин.

"Тужилаштво је дошло до занимљивих података у погледу ратнохушкачког говора и улоге новинара и медија, припрема озбиљан извештај о томе и наставља истраживање како би предузело евентуалне процесне радње", навео је Вукчевић.

Према његовим речима, Тужилаштво се бавило проблемом ратнохушкачких говора и улоге медија и пре кривичне пријаве Независног удружења новинара Србије (НУНС).

"То је јако компликована материја. Ставити неком на терет ратни злочин на тај начин што је подржао неки ратнохушкачки говор није једноставно", навео је Вукчевић.

Суђења у Хагу шанса за истину

Вукчевић je изјавио да се интензивно трага за два преостала хашка оптуженика, као и да је исказана јасна политичка воља да се сарадња са Хашким трибуналом заврши до краја.

"То више не може бити препрека нашем путу ка Европи. Не можемо ми бити таоци било кога, па ни Ратка Младића, ни Горана Хаџића", рекао је Вукчевић.

Тужилац је нагласио да је Хашки трибунал "једино место где Младић и Хаџић могу да докажу своју истину", пошто по правилима Трибунала не може да им се суди у Србији.

Наглашавајући да је Акциони тим за сарадњу са Хашким трибуналом одлучио да се не дају изјаве о детаљима потраге, Вукчевић је потврдио да су и он и Расим Љајић као координатори Акционог тима више пута изражавали наду да би Младић могао да буде ухапшен до краја ове године.

Вукчевић је поновио став да је хапшење оптужених за помагање Младићу било грешка и да је то урађено пре него што је формиран Акциони тим.

Вукчевић је најновији извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца оценио "најпозитивнијим до сада".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи