Милошевићева деца наставила гоњење бившег управника ЦЗ-а

Након смрти Мирјане Марковић, њена деца Марија и Марко Милошевић, наставили су кривично гоњење некадашњег управника Окружног затвора Драгише Блануше и приватном оптужницом га терете за отмицу свог оца, некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевича, приликом изручења Хагу 2001. године, као и друга кривична дела на штету те породице.

Наставак суђења Блануши заказан је за 16. октобар, рекла је портпаролка Вишег суда у Београду Татјана Тешић.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству "оштечених као тужилаца" још 2005. против Блануше поднели Слободан Милошевић, који је тада већ био у Хагу и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

Милосевић је у марту 2006. године умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је у априлу ове године преминула у Русији, у којој је последних 13 година живела у азилу.

Оптужницу је, у њихово име, против Блануше све време заступао пуномоћник, пошто обоје нису били у прилици да се појављују у београдском суду.

Сада су кривично гоњење преузели њихови наследници, и то у поновљеном поступку, пошто је прву пресуду, којом је Блануша био ослобођен од оптужби, у марту 2017. укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Приватном оптужницом некадашњи управник Окружног затвора Драгиша Блануша терети се за отмицу Слободана Милошевића приликом изручења Хагу, јер је без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је умро 11. марта 2006. године.

Бланушу Милошевићи терете и да је неовлашћено објавио књигу "Чувао сам Милолошвића", која говори о притворским данима бившег председника СРЈ пред његово изручење Хагу, за шта је такође био ослобођен.

Виши суд му поново суди и због оптужбе ове породице за неовлашћено објаљивање Милиошевићевих фотографија снимљених у притвору, која је била одбијена због застарелости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво