Експлозија у аутобусу на Дедињу, повређено шест путница

Пет путница је лакше, а једна теже повређена приликом експлозије боце за ваздух у возилу јавног градског превоза на линији 78, у власништву фирме "Арива литас".

У експлозији која се око 11.00 догодила у Улици Незнаног јунака на Дедињу повређено је шест путница.

Једна жена има теже повреде главе пошто јој је боца пала на главу. Та путница је смештена на Одељење неурохирургије КЦС и није животно угрожена

Другој жени је сломљена рука, а остале имају посекотине од стакла. 

Експлодирала је боца за ваздух која се налазила изнад средњих врата у крову аутобуса на линији 78, која саобраћа од Бањице до Земуна.

Од експлозије је потпуно уништен средњи део аутобуса, попуцала су сва стакла. Око аутобуса се виде трагови указивања прве помоћи.

Боца која је експлодирала регулише отварање и затварање врата, кочнице и ваздушне јастуке аутобуса.

Како су нам рекли стручњаци, та боца има тзв. редуцир вентил који регулише притисак у аутобусу и не дозвољава да се он повећа изнад дозвољене границе.

Увид у кретање притиска има и возач на контролној табли.

Како јавља репортер РТС-а, компресор је пукао по шаву, а таквих случајева је било и раније.

Пошто се ове боце уграђују фабрички, могуће је да је реч о фабричкој грешци.

Даља истрага ће утврдити шта је довело до експлозије.

Овај аутобус је, иначе, стар четири године, прошао је редован технички преглед.

На терен су изашле три екипе Хитне помоћи.

Није било обуставе саобраћаја у том делу града. 

Увиђај је завршен.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 31. јул 2019, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

danak u krvi

ovo je postalo pravilo,bez povredjenih i poginulih nema dana,postali smo lider na balkanu u saobracajnim ne srecama.strasno.

(уторак, 30. јул 2019, 20:02) - Rile [нерегистровани]

Boca

Svaki kompresor ima na sebi ili na produzetku dalje instalacije ventil koji sluzi da se otvori ukoliko dodje do prevelikog pritiska br1.Pod br 2 kontrola i zamena filtera susaca za vazduh ili sam tkz ris ventil.Susac vazduha se menja i leti a ne samo kada zaledi, plus malo mehanicara da sve postignu.

(уторак, 30. јул 2019, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

Standard

Vas troica bolje da niste komentarisali.O tim ventilima što pišete to jednostavno ne postoji na autobusu. On ograničava pritisak na samom kompresoru podizanjem ventila, tek posle toga dolazi do "reducir ventila" to je u suštini sastavni deo sušača.A sam vozač i nema baš nekakav uvid u pritisak jer je to na novijim busevima u drugom planu.Može na jednostavan način da vidi nizak pritisak ali kad je nizak pritisak autobusće i sam da se zaustavi čak i bez vozača.Bus je Turski i to je za očekivati, jednostavno se radi bez proračuna.Te iste boce za vazduh ugrađuje na isto mesto i IKARBUS po meni ne na baš dobro mesto ali eto njima nepucaju...

(уторак, 30. јул 2019, 15:00) - Drmr [нерегистровани]

Sav

Pukla po savu?Ne puca po savu nego pored,ko se razume u varove,znace zasto je tako.

(уторак, 30. јул 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Autobus

Jel to Turski autobus? Vidi se da je skoro nov. Najbolja pneumatika je iz Petoletke iz Trstenika. Poz iz Vojvodine.

(уторак, 30. јул 2019, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Koliko sam upućen kompresor radi non-stop dok radi motor i puni ovu bocu kompresovanim vazduhom.Na boci se nalazi regulator koji povremeno ispušta višak zraka iznad maksimalnog pritiska i to svi možemo čuti kada stojimo pored busa ili u busu tako što se čuje povremeno naglo ispuštanje viška zraka.U ovom slučaju je najvjerovatnije zakazao ovaj regulator.Nesreća se mogla izbjeći tako što bi vozač koji ispred sebe na kontrolnoj tabli ima kazaljku pritiska u boci, isključio motor čim bi vidio da je pritisak prešao u crveno područje.Dakle, ili vozač nije pratio kazaljku pritiska ili kazaljka nije bila ispravna.Pritisak iz ove boce reguliše kočnice, jastuke amortizera (za udobniju vožnju) i otvaranje i zatvaranje vrata.

(уторак, 30. јул 2019, 13:14) - Воронцов [нерегистровани]

Довољно је било да је неисправан сигурносни вентили

Ако још не постоји уређај који искључи компресор када постигне радни притисак и још не функционише сигурносни вентил експлозија је неизбежна.

(уторак, 30. јул 2019, 12:10) - Боки [нерегистровани]

Ух гадно

Баш опасно, само да се ти повређени опораве, велика срећа да није више страдалих.
У овим ситуацијама увек чујемо када се нешто деси, а врло ретко резултате истраге или неким чудом ко сноси одговорност. Ево, нпр. зна ли се како је недавно она жена "испала" из аутобуса у БГу? Уопште ми то није јасно?