Харадинај ћутао пред судом у Хагу

У Специјалном суду за ратне злочине које су починили припадници ОВК са седиштем у Хагу саслушан је премијер приштинских институција у оставци, Рамуш Харадинај, који је позив добио као осумњичени.

Харадинај је новинарима испред зграде тужилаштва рекао да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво саветовало да не говори о току испитивања.

"Правни савет је био да не улазимо у друге расправе, већ да се браним ћутањем. Не знам што су ме позвали, хтео сам објашњења за моју улогу у ОВК", рекао је Харадинај приштинским медијима у Хагу који прате његов одлазак у суд.

"Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не говорим за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава ... ", додао је Харадинај.

Истакао је да ће се вратити на Косово, као и све друге колеге у политици, да служи грађанима. 

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању нити могу да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које се злочине сумњичи, јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Претходно, суд је саслушао бившег косовског председника и портпарола ОВК, Јакупа Краснићија, пренели су приштински медији. 

Косово прес преноси да Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као сведока или осумњиченог, не наводећи ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра. 

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај је најпре упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану – да се брани ћутањем, што је косовски премијер  и искористио.

Да се одлучио да изнесе своју одбрану, то је могло да потраје дан, два у зависности од тога шта би имао да каже.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво