Рочиште у случају паљења амбасаде САД одложено за октобар

Припремно рочиште пред суђење петорици полицијских службеника, који се сумњиче за пропусте у обезбеђењу током и после митинга “Косово је Србија” 2008. године када је запаљена амбасада САД у Београду одложено је у Вишем суду за октобар.

До одлагања је дошло због изостанка једног оптуженог и једног браниоца.

Као следећи термин за рочиште одређен је 7. октобар, пошто се у августу суђења углавном не заказују због годишњих одмора, а странке у том поступку нису могле да се ускладе са терминима у септембру.

Припремно рочиште ће бити затворено за јавност и на њему ће се утврђивати који ће докази бити извођени током суђења, а оптужени ће се кратко изјаснити о кривици.

Након тога суд ће заказати почетак суђења које ће бити јавно и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

У овом случају за "тешко дело против опште сигруности" оптужени су М. К., С.В., С. Б., З. Р. и Б. М.

Они су поред овог кривичног дела били оптужени и за "злоупотребу службеног положаја" али је суд зимус закључио да "нема места оптужби" за то кривично дело и у том делу оптужницу није потврдио.

Детаље оптужнице тужилаштво није саопштило. 

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, зимус правоснажно ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело "изазивање опште опасности".

Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља НН лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти Зорана Вујовића који је изгорео у том пожару у згради амбасаде, суд сматра да седморица оптужених младића нису имали везе са том трагедијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво