Истрага убиства Ивановића – ко је Фљорим Ејупи

После јучерашње изјаве председника Вучића да су надлежни у Србији уверени да знају ко је убио Оливера Ивановића, медији спекулишу ко је Фљорим Ејупи. Наводе да је јануара прошле године, у време убиства, из Немачке стигао у Косовску Митровицу. Познат је као "бомбаш из Подујева", плаћени убица и као осумњичени организатор групе која је шверцовала дрогу из Турске у западну Европу. На аеродрому у Прагу ухапшен је 1999. по Интерполовој потерници, а у Немачкој je осуђен због трговине дрогом.

Фљорим Ејупи данас је тема српских медија. Не први пут. Писали су о његовом злочину од пре скоро две деценије – бомбашком нападу на аутобус "Ниш експреса", када је убијено 12 Срба, а рањенe 43 особе. Иста тема интригирала је и стране новинаре.

Италијански новинар Рикардо Jакона, у филму "Бесконачни рат", реконструише и догађај у Подујеву.

"Зове се Фљорим Ејупи. Ето, видите га, то је био он у близини дебла одакле је бомба активирана. Његов ДНК је пронађен на опушцима цигарета остављених на месту догађаја", указује се у инсерту из филма "Бесконачни рат", који је емитован на РТС-у 2010. године.

То је било довољно за хапшење и смештање у највећу америчку војну базу у Европи, Бондстил. Уследио је преокрет.

"И невероватно, Фљорим успева да побегне оданде. Нико никада није успео да схвати како је то извео. Следеће три године Фљорим је у избеглиштву, крије се. Потом се поново појављује 2004. на овом истом путу за Приштину. Овог пута је са још тројицом Албанаца. Одевени су у униформе српске војске. Намера је била да изврше атентат за који би оптужили српску војску, и у нападу убијају полицајца УН. Само је једна ствар сигурна, Албанац са Косова Фљорим Ејупи је терориста", каже се у филму.

Иако Ејупа до 2004. није било у јавности, наводи се да је учествовао у нападима на Србе и војнике Кфора 17. марта. Ухапшен је седам месеци касније.

На казну од 40 година затвора због убиства и тероризма осуђен је пред судом у Косовској Митровици 2008. Међутим, Еулексов суд ослободио га је због недостатка доказа.

"Ејупи је плаћени убица који ради за ШИК"

Милован Дрецун, председник скупштинског Oдбора за Косово и Метохију, каже да је Ејупи плаћени убица који ради за илегалну обавештајну службу ШИК, којом руководи Кадри Весељи, а где је његова десна рука Џавид Хаљити.

"Та служба је наређивала политичке ликвидације преко 200 људи. Тачијева илегална служба под вођством Весељија ликвидирала је од 98. и 99. године, и након доласка Кфора и осталих међународних снага. Постоји сведок за то – Назим Блаца, који нуди своје сведочење, али нико не процесуира све то", наводи Дрецун.

Питање које чека одговор – шта је Фљорим Ејупи, који је и у Немачкој под присмотром, радио на аеродрому у Тирани јануара 2018. године, непосредно пре убиства Оливера Ивановића.

"Приштина покушава да преусмери пажњу са те за њу веома незгодне ситуације, на нешто друго, да се даље иде у подизање ескалације кризе у односима са Београдом и српским народом и да се створи ситуација у којој нема наставка разговора", сматра Дрецун.

С друге стране, како примећује, доноси се одлука о заједничкој спољној политици између Албаније и такозване "државе Косова".

Из Приштине је стигао одговор да косовске институције непрестано раде на расветљавању убиства Оливера Ивановића, али да званични Београд не сарађује и да штити особе за којима се трага, као што је потпредседник Српске листе Милан Радоичић.

Чека се, као и много пута до сада, реакција међународне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво