Кривична пријава против Кучана за ратни злочин

Тужилаштву за ратне злочине Србије поднета је кривична пријава против бившег председника Словеније Милана Кучана, која га терети за ратни злочин против ратних заробљеника и за геноцид у лето 1991. године, пише "Политика". Кучан сматра да ће о његовој улози судити историја.

Београдски лист, позивајући се на своје изворе, пише да су кривичном пријавом обухваћени и Јанез Слапар, који је у то време био начелник републичког штаба Територијалне одбране Словеније, затим Франц Андерлич, тада командант ТО Јужноприморске покрајине Словеније, као и још тројица непосредних извршилаца злочина.

Њима се, према писању Политике, на терет ставља да су кршили правила међународног права из Женевске конвенције за време оружаног сукоба, који је трајао од 27. јуна до 7. јула 1991. на територији Словеније, између Југословенске народне армије и Савезног секретаријата за унутрашње послове СФРЈ на једној страни, и оружаних састава ТО Словеније и других паравојних формација руководства Словеније (тзв. Народне заштите) на другој страни.

Кривичну пријаву је поднео адвокат Душан Братић, који истажује злочине над припадницима ЈНА и цивилима током ратних сукоба на простору бивше СФРЈ деведесетих година прошлог века.

У пријави се наводи да је група припадника ТО Словеније, 29. јуна 1991, у месту Скофје, у непосредној близини истоименог граничног прелаза између тадашње СФРЈ и Италије, у време примене Споразума о прекиду ватре између страна у оружаном сукобу отворила ватру из аутоматских пушака на колону састављену од пет теренских возила ЈНА.

Братић истиче да је Кучан тада био председник Словеније и имао ефективну командну власт над свим оружаним формацијама, па улази у ред главних ратних злочинаца у разбијању Југославије.

"Кучан не само да није предузео ништа да се казне извршиоци, већ је подстицао на изршење ратних злочина, па су до 8. јула 1991. извршени бројни ратни злочини према цивилном становништву, међу којима су и жене и деца припадника ЈНА, рањеници, санитетско особље, заробљеници, војници који су положили оружје", каже између осталог Братић, а преноси Политика.

Кучан: О мојој улози ће сведочити историја  

Некадашњи председник Словеније, Милан Кучан, против којег је адвокат Душан Братић поднео тужбу српском тужилаштву за ратни злочин и разбијање Југославије, сматра да то не заслужује никакав коментар, те да ће о његовој улози судити историја. 

Кучан је поводом писања Политике о Братићевој кривичној пријави за Радио Сарајево рекао да те оптужбе не воде рачуна ни о чињеницама ни о историјском контексту. "Такођер, не уважавају чињеницу да је сутра 28. јуни, Видовдан, и 30 годишњица познатог говора Слободана Милошевића на Газиместану у којем је обзнањена политика која је до краја разбила Југославију и онемогућила нормалан живот свих грађанима Југославије. Што се тиче моје улоге, о њој ће посведочити историја", рекао је Кучан.

Кривичном пријавом коју је против Кучана поднео Братић обухвата и Јанеза Слапара, који је у то време био начелник штаба Територијалне обране Словеније, некадашњи заповедник ТО Јужноприморске покрајине Словеније Франц Андерлич, као и још тројицу непосредних извршитеља злочина.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво