Припадници ЈСО правоснажно ослобођени оптужби за побуну

Апелациони суд правоснажно је ослободио оптужби припаднике Јединице за специјалне операције за побуну и потврдио првостепену пресуду. Апелациони суд у образложењу одлуке наводи да је првостепени суд правилно поступио када је окривљене ослободио оптужбе, с обзиром на то да изведеним доказима у току овог кривичног поступка није утврђено да су окривљени учинили кривично дело оружана побуна.

Специјални суд у Београду је у јулу прошле године седморицу припадника Јединице за специјалне операције ослободио оптужби да су 2001. године извели оружану побуну. Тужилаштво за организовани криминал жалило се на пресуду.

Оптужби су ослобођени некадашњи команданти ЈСО Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић, као и припадници јединице Мића Петраковић, Драгослав Крсмановић, Веселин Лечић, Драгиша Родић и Владимир Потић.

У детаљном образложењу одлуке, које је објављено на сајту Апелационог суда, наводи се да је првостепени суд правилно поступио када је окривљене ослободио оптужбе да су извршили кривично дело оружана побуна, с обзиром на то да изведеним доказима у току овог кривичног поступка није утврђено да су окривљени учинили то кривично дело.

"До оваквог закључка првостепени суд је дошао правилном оценом изведених доказа, цењених како појединачно, тако и у њиховој међусобној повезаности, те је у склопу одбране окривљених, дао за своје чињенично-правне закључке довољне, јасне и аргументоване разлоге, које у свему као правилне прихвата и Апелациони суд", наводи се у обраложењу.

Улемек и Јовановић у затвору у Пожаревцу у строгом режиму издржавају казне од по 40 година затвора на које су осуђени због више тешких кривичних дела поред осталих и за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Остали оптужени су се бранили са слободе.

Током суђења оптужени су тврдили да је била реч о протесту, а не о побуни.

Тврдње из оптужнице одбачене као неосноване

Овом одлуком суд је обио као неосноване тврдње из оптужнице која је припаднике ЈСО теретила да су кривично дело извршили тако што је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђиндића, да прекине са побуном.

Истовремено, оперативни део Јединице је борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на ауто-путу Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом ауто-пута кроз Београд код Сава центра.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени сигурност и уставни поредак земље, било је наведено у оптужници.

Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднели оставке, док Михајловић то није учинио.

Оптужени су у својим одбранама негирали побуну тврдећи како су исказали протест због обмане надређених.

Наиме, припадници ЈСО су ухапсили браћу Бановић који су потом изручени Трибуналу у Хагу иако је, како су тврдили, постојао договор да се припадници ЈСО не ангажују за привођење хашких оптуженика.

Командантима ЈСО-а је наводно речено како су у питању опасни криминалци који ће пружати отпор и, како су тврдили, нико није спомињао Хашки трибунал.

Тадашњи челници ДБ-а Горан Петровић и Зоран Мијатовић су одбили да причају са Јединицом која је била у саставу ДБ-а.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво