Караџић не одустаје oд обуставе поступка

Радован Караџић поново упутио захтев Савету безбедности УН и подсетио на договор о имунитету који има са Ричардом Холбруком. Сличан захтев упутио и у октобру.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић поново је упутио захтев Савету безбедности УН да прихвати да је имао договор с америчким изаслаником Ричардом Холбруком на основу којег му је загарантован имунитет од кривичног гоњења.

Караџићев захтев се заснива на тврдњи да му је Холбрук у јулу 1996. године, делујући у име УН, гарантовао да му неће бити суђено пред Хашким трибуналом, ако се повуче са чела РС и Српске демократске странке.

"Већ више од 13 година поштујем договор са Ричардом Холбруком тако што сам се повукао са положаја и из јавног живота. Крајње је време да Савет безбедности испоштује свој део договора", написао је Караџић у писму упућеном Савету безбедности УН, јавио је Ројтерс.

Караџић је у писму навео и да није добио одговор на сличан захтев који је Савету безбедности упутио у октобру.

Дипломате и званичници УН су претходно рекли да је захтев овог хашког оптуженика апсурдан и да се на њега, вероватно, неће обраћати пажња.

Трибунал је у понедељак одбацио жалбу бившег председника Републике Српске у којој је он покушао да оспори легитимитет тог суда да му суди за ратне злочине, наводећи да је Караџићева тврдња да је Трибунал "незаконит и нелегитиман - без основа".

Караџић је пред Хашким трибуналом оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за време рата у БиХ између 1992. и 1995. године.

Ухапшен је у Београду 21. јула 2008, а 30. јула изручен Хагу, после 12 година бекства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи