Србија Хагу не верује

Већина грађана Србије сматра да са Хашким трибуналом треба сарађивати, али се 69 одсто противи изручењу Ратка Младића, показује истраживање о ставовима грађана према Суду у Хагу и домаћим суђењима за ратне злочине.

Око 70 одсто грађана Србије има негативан став о Хашком суду, али сваки други сматра да са том институцијом треба сарађивати, показује истраживање мисије ОЕБС-а у Србији и Београдског центра за људска права.

Међу онима који су за сарадњу, свега 15 одсто сматра да то треба чинити како би се дошло до правде, 18 одсто сматра да треба сарађивати јер је то предуслов за европске интеграције, док 22 одсто сматра да сарадњу треба наставити како би се избегле нове санкције.

Присталице трибунала сматрају да тај суд осуђује оне који су починили ратне злочине, да је праведан, непристрасан, и ефикасан, док противници сарадње сматрају да суди само Србима, да је нелегалан, те да уцењује нашу државу.

Представници државе, судства и аналитичари оцењују да резултати истраживања показују да Србија бежи од сучељавања са прошлошћу, да грађани нису информисани о суштини тих суђења, али и да негативан став већине према Хашком суду, не утиче на однос државе према тој институцији.

"Подршка сарадњи опада, а сарадња се побољшава, тако да ови резултати не утичу на рад државе,  али оно што треба да нас забрине јесте да Срби траже лак излаз из свега што се десило", каже Душан Игњатовић, директор Канцеларије националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Незнање грађана

Истраживање је, наиме показало да грађани углавном не знају довољно о Сребреници, какву је пресуду Међународни суд донео по тужби БиХ против Србије, за које злочине се терете оптужени пред трибуналом.

На пример, за Ратка Младића сваки други испитаник тврди да није одговоран за злочине за које га терете, док сваки трећи и не зна за шта је оптужен. Већина испитаника се залаже за регионалну сарадњу домаћих тужилаштава земља бивше Југославије.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић каже да питање ратних злочина није само локални проблем, већ регионално питање и да се само укидањем граница може доћи до правде и помирења.

"Мислим да смо инсистирањем на тој чињеници допринели да та цифра буде 66 одсто, колико њих је за", рекао је Векарић.

Иако испитаници верују да је српско правосуђе способно да суди ратне злочине, више од половине верује да Суд и Тужилаштво раде под утицајем власти.

Став одређене странке или политичара према Хашком суду, не утиче на 46 одсто грађана када бирају за кога ће гласати, показује истраживање.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи