Сведок демантовао сам себе

Љубомир Станков, први сведок у процесу против бившег градоначелника Зрењанина Горана Кнежевића, оспорио је анализу о ценама грађевинског земљишта у том граду коју је сам сачинио у истрази.

Члан Управног одбора Дирекције за изградњу и уређење Зрењанина Љубомир Станков оспорио је у наставку суђења групи бившег градоначелника Зрењанина Горана Кнежевића, властиту анализу о ценама грађевинског земљишта коју је сачинио у истрази.

"Добио сам нетачне цене и цела анализа је нетачна. То је истина и моја законска обавеза је да то кажем", рекао је Станков сведочећи пред Већем Посебног одељења Окружног суда у Београду.

Станков је навео да је током израде те, практично друге анализе, због исхитрености и брзине, направио низ грешака, наводећи да је задатак да уради анализу добио од Службе за борбу против организованог криминала, и да се "бојао да од сведока не постане оптужен и не заврши у притвору".

Сведок је прецизирао да је учествовао и у изради прве анализе, на основу које је цена закупа земљишта у индустријским зонама у Зрењанину одређена на шест евра по квадратном метру.

Према његовим речима, касније је грешком у другој анализи, коју му је наручила полиција, дошао до цене веће од шест евра.

"Урадио сам нетачну анализу јер сам починио већи број грешака због исхитрености, брзине и незнања и зато што нисам имао довољно података. Полиција је тражила да брзо завршим анализу", објаснио је Станков.

Прецизирао да је одредио нетачну цену земљишта и да је у њу погрешно на приходну страну општинског буџета ставио донације ЕУ, средства добијена из Националног инвестиционог плана.

Закуп од шест евра по квадратном метру

Према његовим речима, у приходну страну грешком је ставио и очекивања од инвестиција до краја 2010. године, као и да је погрешио и у површини једне локације.

Одговарајући на питање тужилаштва, сведок је потврдио да је као члан стручних служби Дирекције учествовао у тиму који је израчунавао реалне цене закупа и уређења градског грађевинског земљишта.

"Стручна служба је Управном одбору Дирекције предложила цену од шест евра и то је и усвојено", истакао је Станков и додао да је општина на основу тога расписала јавни конкурс на који се јавило до сада десетине инвеститора за три зоне.

Оптужница Специјалног тужилаштва за организовани криминал чланове групе терети да су као службена и одговорна лица у локалној самоуправи Зрењанина и јавним предузећима, злоупотребом службеног положаја, причинили штету тој општини од најмање 150 милиона динара.

Земљиште је, како се наводи у оптужници, давано у закуп супротно одредбама Закона о планирању и изградњи без расписивања јавних тендера, непосредном погодбом са заинтресованим лицима, а висина уговорене закупнине и трошкова на име уређења грађевинског земљишта утврђивани су у износима знатно низим од прописаних супротно одлукама Скупштине општине и Града Зрењанина.

Одлуком судског већа Посебног одељења Окружног суда у Београду, Кнежевић је, после 13 месеци проведених у притвору, 4. новембра пуштен да се у даљем току поступка брани са слободе.

Кнежевић је, на почетку суђења 26. октобра, негирао наводе оптужнице, тврдећи да је читава афера "грађевинска мафија" покренута да би био политички дискредитован. Суђење ће бити настављено сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво