Криминал се неће толерисати

Правоснажност одлуке о трајном одузимању плаца у Шилеровој улици у Земуну предстваља велику победу над организованим криминалом, рекао државни секретар Министарства правде Слободан Хомен. Криминалне активности се не исплате и неће бити толерисане, додао Хомен.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен оценио је да правоснажност одлуке о трајном одузимању плаца у Шилеровој улици у Земуну предстваља велику победу над организованим криминалом, којом је послата јасна порука да се криминалне активности не исплате и да неће бити толерисане.

Хомен је на представљању Коментара Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, навео да се у Србији води стотинак поступака привременог одузимања имовине стечене криминалним активностима.

Указавши да је у првих шест месеци примене Закона привремено одузето тридесетак објеката, више аутомобила и блокирано неколико банковних рачуна, Хомен је најавио да се у наредних шест месеци очекује коначно решавање низа захтева за одузимање имовине стечене криминалним активностима.

Према његовим речима, средства добијена од одузете имовине, једним делом биће искоришћена и за јачање капацитета државних органа који се боре против организованог криминала.

Формирање нове мреже правосудних органа која ће стартовати 1. јануара, како је навео Хомен, олакшаће примену Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Специјални тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић је оценио да је тај Законски акт од историјске важности, и указао је да су њиме у правни систем Србије уведени нови стандарди и институти у борби против организованог криминала.

Радисављевић је нагласио да је промена политичке воље била предуслов за доношење тог Закона и указао да је тај документ у потпуности усклађен с европским стандардима.

Пре девет месеци, на почетку примене закона, како је навео Радисављевић, проблеми са којима су се они који га примењују суочавали били су последица лошег тумачења, неразумевања логике и духа закона, као и неспремности за његову примену.

Борба против криминала саставни део евроинтеграција

Земеник шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Томас Мор истакао је да је борба Србије против организованог криминала саставни део њених до сада успешних европских интеграција.

Према његовим речима, Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела од кључне је важности у борби против организованог криминала, јер се одузимањем имовине криминалним групама задаје кључни ударац.

Аутори Коментара Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, са прегледом релевантних међународних докумената, упоредноправних решења и праксе Европског суда за људска права су професор Горан Илић, председник Првог општинског суда Миодраг Мајић, правни саветник Мисије ОЕБС-а Бранко Николић и заменик главног тужиоца у Напуљу Ђовани Мелило.

Врховни суд Србије одбио је јуче, као неосноване, жалбе наследника вођа "земунског клана" Душана Спасојевића и Милета Луковића и потврдио одлуку Специјалног суда којом им је трајно одузет плац од 20 ари у Шилеровој улици у Земуну.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи