Кубуровић: О изручењу радикала кад стигне налог из Хага

Министарка правде Нела Кубуровић наводи да Министрарство још није добило судски налог (Механизма за кривичне судове у Хагу) за хапшење двоје радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, те да о томе није данас ни разговарала са главним тужиоцем Механизма Сержом Брамерцом.

Нела Кубуровић наводи да је став министарства поводом налога за изручење да се сачека одлука Механизма и да се види шта у њој пише.

"Па ћемо после тога да поступимо у складу са нашим законским могућностима", рекла је Кубуровићева новинарима у Нишу.

Упитана да ли је са Брамерцом данас разговарала о изручењу радикала Хагу, министарка правде је рекла да о томе није било речи, јер то и није одлука тужилаштва, већ налог суда, који Министарство правде још није добило.

Прецизира да је Брамерц био у уобичајеној посети Београду пред његов шестомесечни извештај Савету безбедности о сарадњи са Србијом, који ће бити представљен у јулу.

"Тема данашњег састанка са Брамерцом је била регинална сарадња", навела је Кубуровићева и подсетила да је у Београду току тродневна конференција тужилаца за ратне злочине из региона, на којој поред Србије учествују делегације из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске.

Током састанка Брамерц и Кубуровићева сагласили су се да постоје позитивни помаци у регионалној сарадњи сарадњи Србије и Босне и Херцеговине, али да она и даље изостаје са Хрватском.

Брамерц је том приликом поздравио одржавање тродневног регионалног састанка тужилаца за ратне злочине, који се после више година одржава у Београду и поново истакао значај сарадње између држава, када је у питању ефикасно процесуирање ратних злочина, саопштено је из Кубуровићкиног кабинета.

Говорећи о раду српског Тужилаштва за ратне злочине, Брамерц је указао да је и даље недовољан број нових оптужница у процесуирању ратних злоцина.

Министарка је истакла да је у току ревизија Акционог плана за Поглавље 23, те да ће у њега бити додате све оне активности које су дефинисане Националном страгетијом за процесуирање ратних злочина, чиме ће се дати већи значај и обавеза испуњавању мера из те стратегије.

Брамерц је позитивно оценио одржану обуку за заменике јавних тужилаца за ратне злочине, коју је спровела Правосудна академија уз подршку Канцеларије тужиоца Механизма, а у циљу јачања капацитета Тужилаштва за ратне злочине у Србији.

У току састанка, Кубуровић и Брамерц разговарали и о будућој сарадњи Србије са Канцеларијом тужиоца, као и о наредном шестомесечном извештају о раду Механизма за међународне кривичне трибунале, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво