Издат међународни налог за хапшење Радете и Јојића

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу саопштио је да ће се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу, који су оптужени за непоштовање суда, судити у Хагу а не у Србји.

Ту одлуку донео је судија Лиу Даћун 13. маја и истовремено издао нови налог за њихово хапшење, а Србији да их без одлагања изручи Механизму у Хагу.

Овом одлуком поништена је ранија одлуку да се њихов предмет уступа Србији, а у образложењу судија Лиу навео је да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити ако суђење буде у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

Лиу је усвојио аргумент тужитељке Дијане Елис да су искази тих сведока од виталне важности за одрживост три тачке оптужнице против Јојића и Радете, и истакао у образложењу да би то што не желе да сведоче у Србији значајно поткопало способност оптужбе да презентује своје доказе и ометало би цео процес.

"У интересу правде је да им се суди у Хагу", образложио је судија.

Функционери Српске радикалне странке Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво