Продужено прислушкивање Караџићевих разговора

Секретаријат Механизма за кривичне судове у Хагу одлучио је да продужи прислушкивање телефонских разговора Радовану Караџићу до 5. јуна, као и да се преслушају сви разговори, почевиши од 26. априла.

Ово ограничење је првобитно требало да се заврши 6. маја и требало је да траје наредних седам дана, а повод је истрага због неодобреног телефонског укључења Караџића из хашког притвора на трибину која је одржана 3. маја у Српској кући у Подгорици.

Секретар Механизма сумња да је Караџић телефонским позивом без одобрења надлежних у притворској јединици прекршио Правилник о посетама и комуникацији, те да је у интересу истраге и правде да се време прислушкивања пролонгира.

Из тог разлога наложено је да командир притворске јединице преслуша све његове неодобрене телефонске разговоре од 26. априла до 5. јуна, саопштено је из Хага.

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је 20. марта Караџића на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина против човечности, кршења закона и обичаја ратовања.

Овом правоснажном одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

Караџић још увек није премештен у затвор у којем ће служити казну и налази се у притворској јединици Механизма који је наследио Хашки трибунал.

Караџић је приликом укључења у трибину, према писању медија, поручио Србима у Црној Гори да буду стрпљиви, толерантни и да имају разумевања према Црногроцима који имају кризу идентитета, напомињући да се идентитет народа ствара стотинама, а некад и хиљадама година.

Трибину у Српској кући организовали су Српски национални савет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава", а у тренутку телефонског позива из Хага, на трибини је говорио први председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник о стварању Републике Српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво