Ристић ослобођен оптужби за смрт Ранка Панића

Одлуком Вишег суда у Београду, некадашњи припадник Жандармерије Никица Ристић ослобођен је оптужби за наношење тешких повреда Ранку Панићу за време протеста радикала због изручења Радована Караџића Хашком трибуналу јула 2008. године. Ранко Панић је преминуо у Ургентном центру 15. августа исте године. Првостепена пресуда донета је након три године суђења.

Ни након 11 година од смрти Ранка Панића његова мајка нема одговор - зашто је страдао и ко му је нанео кобне ударце. Дан после протеста примљен је у Ургентни центар, где је 17 дана касније преминуо. Утврђено је да му је од ударца у стомак пукло дебело црево.

"Нек буду поштени као што је моје дете било поштено. Нема никаквог судства, пола Србије да је убио, 11 година под кључом. Ама није ни мрава згазио, и сад му се овако чини", рекла је Смиљка Панић, мајка Ранка Панића.

После вишегодишње истраге, 2014. године је ухапшен припадник нишке Жандармерије Никица Ристић, због сумње да је извршио кривично дело тешка телесна повреда са смртним исходом.

Пет година касније ослобођен - неправноснажно. 

"Пресуда није могла бити другачија, већ ослобађајућа. Ово је велики дан, једно судско веће у новој Палати правде у Катанићевој у Вишем суду у Београду судило је апсолутно по доказима", навела је Зора Добричанин Никодиновић, адвокат Никице Ристића.

Према мишљењу суда, није доказано извршење кривичног дела наношења тешких телесних повреда са смртним исходом. Сви докази, међу којима и да је Панић умро од ударца које му је задао чувар реда и да је тај чувар реда био Никица Ристић, према речима судије, могу да се подведу под "можда".

Судија Мишић објашњава да се управо због те сумње одлучио да осумњиченог ослободи.

Током суђења прегледана је обимна документација и саслушано је између 15 и 20 сведока - што пријатеља и познаника покојног Ранка Панића, што колега и познаника Никице Ристића.

Тужилаштво ће се на ту одлуку жалити.

И одбрана има право жалбе на првостепену пресуду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се