Пет година затвора Јоцићу због злоупотребе новца за клизишта

Некадашњи директор ЈП "Путеви Србије" Бранко Јоцић осуђен је на пет година затвора поводом оптужби да је са сарадницима злоупотребио средства Европске банке намењена за санирање клизишта у Србији током 2006, 2007. и 2008. године.

Иста казна од пет година је након вишегодишњег суђења изречена и власнику приватног предузећа "Ротијер" Драгану Павловићу, док је бивши директор ЈП "Пут Лозница" и Јоцићев саветник у "Путевима Србије" Предраг Тодосић осуђен на две године затвора.

На три године затвора осуђен је Милан Јосиповић.

Јоцићу је привремно одузет стан у Лозници, а изречена му је и мера забране обављања јавне функције у року од три године.

У казну му се урачунава време проведено у притвору, у трајању од годину дана. 

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право жалбе.

Позадина пресуде — осам година се сумња на корупцију

Јоцић и остали ухапшени су у марту 2011. године по налогу Тужилаштва за организовани криминал због сумње да су извршили кривична дела давања и примања мита, злоупотреба службеног положаја и прање новца.

Како је раније саопштено, они се оптужницом терете да су приликом уговарања радова на санацији клизишта на подручју општина Крупањ и Лозница злоупотребили средства добијена од Европске банке, неосновано исплаћујући око 43 милиона динара приватном предузећу "Ротијер" за санацију клизишта које није обављено.

Предузеће "Ротијер" је мајци Бранка Јоцића поклонило стан у Лозници, површине 63 квадратна метра и вредности око 2,5 милиона динара.

Суд је раније на захтев тужилаштва одлучио да се Јоцићу и члановима његове породице привремено одузме седам некретнина у Србији и Црној Гори, као и 12 ручних сатова јер постоји сумња да су стечени нелегалним путем.

Јоцић и још 15 оптужених имају још један поступак који се води пред Специјалним судом по другој оптужници за злоупотребе у предузећу "Путеви Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво